Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 346
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14867
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1776
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17286
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 346
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14867
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1776
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17286
Składniki
Cukinie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem wzdłuż na paski szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół. Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe 50 ml rosołu oraz gorący rosół po cukinii, wszystko zagotowałem na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Plastry łososia zdjąłem z ognia, owinąłem paskami cukinii. Roladki ułożyłem na półmisku. Płyn po gotowaniu wymieszałem z octem, musztardą, miodem, solą, pieprzem i pozostałym olejem. Odkroiłem nasady ogonków pomidorów, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skóry, przekroiłem na pół, usunąłem pestki, miąższ pokroiłem w drobniutką kostkę. Roladki polałem sosem, posypałem kostkami pomidorów, przez godzinę marynowałem pod przykryciem.