Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na przyjęcia. Szykownie wygląda i smakuje doskonale!
Składniki
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Siekamy drobno natkę i wrzucamy do miski. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.
Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej końcówki ozdobnej). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety. Rolady z szynki gotowe!