Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na rodzinny piknik. Rollsy ogrodnika – pełne warzyw i zieleniny – świetnie sprawdzą się w tej roli.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Składniki
Pokrój bakłażan na cienkie plastry. Zasyp je solą i odłóż na kilkanaście minut. Po tym czasie zetrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar soli, skrop plastry bakłażana oliwą i obsmaż je z obu stron na patelni grillowej. Ułóż na ręczniku papierowym, by wchłonął namiar tłuszczu.
Pokrój na cząstki pomidory, a liście sałaty opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i osusz ręcznikiem papierowym.
Posiekaj drobno koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz serek z czosnkiem i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
Połącz w misce składniki na tortille. Zagniataj do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (nie może być suche, ale też nie powinno kleić się do rąk – konsystencję wyreguluj ilością wody). Wyrobione ciasto podziel na 12 kulek jednakowej wielkości. Ułóż je na desce do krojenia i przykryj wilgotną ściereczką na 20 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj po kolei wszystkie kulki ciasta na cienkie placki. Obsmażaj je na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką (rozgrzanej na palniku o średniej mocy) – około minutę po każdej ze stron, dociskając szpatułą brzegi do patelni (na plackach pojawiać się będą pęcherze powietrza). Gotowe tortille układaj w stos pod przykryciem ściereczki, by nie traciły wilgoci.
Każdą tortillę posmaruj porcją serka. Ułóż po jednym liściu sałaty. Pomiędzy tortille rozdziel równomiernie plastry bakłażana i cząstki pomidorów. Ułóż gałązki natki pietruszki. Zwiń rollsy i przewiąż źdźbłami szczypiorku.