Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was pyszne rollsy. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, podane z sosem czosnkowym. Idealne będą też do grilla. Smakują na ciepło i na zimno. Pozostają miękkie nawet na drugi dzień i można je też mrozić. Po rozmrożeniu 10 minut w nagrzanym piekarniku i są jak świeżo upieczone.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i olej. Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Zostawić do wystudzenia. Przestudzony szpinak pokroić. Serek przełożyć do miski, dodać pokrojony szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść. Jeśli będzie się mocno kleić to podsypać trochę mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie przeciąć nożem wzdłuż na pół, a później każdą połowę na osiem części.
Każdą część ciasta dodatkowo rozciągnąć delikatnie na szerokość. Posmarować farszem i zawinąć w rulon.
Gotowe rollsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sklejeniem do dołu. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować wierzch rollsów. Zostawić jeszcze na 10 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 25-30 minut, do zarumienienia.