Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22232
Dodano: 12.02.2009
Odsłon: 13620
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Śledzie umyć. Wyjąć kręgosłupy i główne ości. Rozciąć wzdłuż na połowy. Jeżeli śledzie są duże, to jeszcze poprzekrawać je w poprzek na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą, osolić, oprószyć pieprzem, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki. Przygotować zalewę: szklankę wody zmieszać z połową szklanki octu i oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Ułożyć śledzie w rondlu, zalać zalewą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Tak przygotowane rolmopsy można podawać na ciepło z dodatkiem np. frytek. Dobrze smakują też podane na zimno - z pieczywem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Ania19821 14 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Ooo, wyglądają super! Za chwilę będę testować, ale planuję do środka wsadzić jeszcze śliwki suszone - ostatnio się nimi zajadam, takimi gotowymi Zawijańcami ze śliwką z firmy SEKO - niesamowicie przegryzają się smakiem. Więc próbuję sama. Dzięki za przepis!0 Kto głosował? | Odpowiedz