Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolmopsy to sztandarowa pozycja w świątecznym menu. Dodaj im charakteru, podając z sosem tatarskim!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Wymocz płaty śledziowe w zimnej wodzie. Mocz przez 2-3 godziny, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą. Dzięki temu wypłuczesz ze śledzi nadmiar soli. Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym.
Umieść w rondelku wszystkie składniki zalewy wraz z obraną i pokrojoną w plasterki szalotką. Podgrzej na wolnym ogniu – do rozpuszczenia cukru. Wymieszaj i przestudź. Odcedź cebulę.
Przygotuj rolmopsy. Około połowę papryki pokrój w słupki, a ogórek konserwowy i cytrynę – na cienkie plasterki. Siedem płatów śledziowych posmaruj musztardą. Nałóż na środek kawałek papryki, plasterek cytryny, plasterek ogórka i porcję szalotki, która gotowała się w zalewie. Zwiń w rulonik, zepnij wykałaczką. Ułóż rolmopsy w niedużym naczyniu (wraz z ósmym, drobno pokrojony płatem) i zalej wystudzoną marynatą. Wstaw na 2-3 dni do lodówki.
Przygotuj sos tatarski na kilka godzin przed podaniem śledzi. Pokrój drobno grzyby, szalotki i ogórki konserwowe. Połącz z kaparami. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, śmietanę, jogurt, musztardę i sos wyciśnięty z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz sos z warzywami i wyłóż na półmisek.
Udekoruj sos kawałkami pozostałej papryki, pojedynczym filetem (tym bez farszu) i posiekanym szczypiorkiem. Na warstwie sosu ułóż wyjęte z zalewy rolmopsy.