Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna włoska pizza już ci się znudziła? Mamy dla ciebie alternatywę! Smakuje właściwie tak samo, ale sposób podania jest atrakcyjniejszy. Poznaj przepis na rolowaną pizzę z pomidorami, szynką i serem.
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 68
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 138
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 68
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 138
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj ciepłą wodę, łyżkę mąki pszennej, drożdże i cukier. Odstaw na 5-10 minut aż drożdże zaczną się pienić. W osobnej misce połącz mąkę, sól, zioła prowansalskie i czosnek granulowany. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj dalej. Uformuj kulę i przykryj ciasto ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie pokrój pomidory w plasterki, a ser zetrzyj na tarce.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozprowadź równomiernie koncentrat pomidorowy i posyp obficie bazylią oraz oregano. Ułóż teraz w okolicy centymetra od każdego brzegu plasterki pomidorów i szynki. Całość posyp tartym serem.
Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Upewnij się, że rulon jest ciasno zwinięty. Przełóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz pizzę rolowaną przez około 20-25 minut aż wierzch będzie złocisty.