Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna włoska pizza już ci się znudziła? Mamy dla ciebie alternatywę! Smakuje właściwie tak samo, ale sposób podania jest atrakcyjniejszy. Poznaj przepis na rolowaną pizzę z pomidorami, szynką i serem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj ciepłą wodę, łyżkę mąki pszennej, drożdże i cukier. Odstaw na 5-10 minut aż drożdże zaczną się pienić. W osobnej misce połącz mąkę, sól, zioła prowansalskie i czosnek granulowany. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj dalej. Uformuj kulę i przykryj ciasto ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie pokrój pomidory w plasterki, a ser zetrzyj na tarce.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozprowadź równomiernie koncentrat pomidorowy i posyp obficie bazylią oraz oregano. Ułóż teraz w okolicy centymetra od każdego brzegu plasterki pomidorów i szynki. Całość posyp tartym serem.
Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Upewnij się, że rulon jest ciasno zwinięty. Przełóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz pizzę rolowaną przez około 20-25 minut aż wierzch będzie złocisty.