Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do pochrupania :) w drodze do... w pracy... w kinie... gdziekolwiek, gdzie dopada mania chrupania :) bez cukru, bez soli, domowo i zdrowo przepis na 1 przekąskę dla 1 osoby
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Jabłka myję, obieram, kroję, wydrążam (pozbawiam gniazd nasiennych). Kroję w cienkie talarki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli w trakcie drążenia jabłka się rozpadną, trudno... kroję cienkie plasterki dowolnej wielkości.
Kardamon pozbawiam łupinek i nasiona rozdrabniam w moździerzu. Dodaję cynamon i chili. Mieszam i posypuję ta mieszanką jabłka. Piekarnik włączam na 100 stopni, górna półka, górna grzałka, zostawiam drzwiczki uchylone na1 cm i suszę tak 2 godziny. W międzyczasie przewracam jabłka na drugą stronę i mniejsze już wysuszone kawałki od razu wyjmuję. Są tak pyszne, że czasem nie zdążą wystygnąć, na ciepło, taki świeży aromat .... mmmmmm... jabłkowe niebo w gębie :)