Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rwany chleb czosnkowy to idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub do wieczornego oglądania seriali. Nie wymaga krojenia. Po prostu odrywaj smakowite kąski i maczaj je w ulubionym dipie.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 897
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1820
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6356
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 897
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1820
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6356
Składniki
Podgrzej wodę do około 37°C. Pokrusz drożdże i wymieszaj z cukrem. Gdy się rozpuszczą, dodaj 150 ml wody. Zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki. Po około 15-20 minutach zaczyn powinien się spienić.
Przesiej do miski mąkę. Dodaj resztę wody, zaczyn, oliwę i sól. Zmiksuj składniki (mikserem z hakiem) do połączenia w gładkie, elastyczne ciasto.
Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekany rozmaryn, oregano i tymianek. Dopraw masło czosnkowe solą i pieprzem.
Zagnieć wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra. Całą powierzchnię prostokąta posmaruj masłem czosnkowym. Pokrój prostokąt na pasy o szerokości około 8 cm. Poskładaj je w harmonijkę i ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o długości 30 cm. Odstaw jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.
Wstaw chlebek do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 40-45 minut.