Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 11354

Smażona ryba w sosie pomidorowym z jarzynami.

Składniki

  • Filet z morszczuka lub mintaja mrożony 1 kg
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Bułka tarta do panierowania ryby
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler 1/4 szt.
  • Cebula biała 5 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 3 słoiki po około 200 g
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Cukier biały 1 łyżeczka
  • Olej 1/2 szklanki + ilość potrzebna do usmażenia 1 kg ryby
  • Sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  2. 1/2 szklanki oleju rozgrzać w rondlu i dodać cebulę, smażyć pod przykryciem przez 30 minut.

  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  4. Startą jarzynę dodać do cebuli wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim i dusić pod przykryciem przez 20 minut.

  5. Do jarzyn i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez 10 minut

  6. Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikami papierowymi i podzielić na kawałki dowolnej wielkości.

  7. Jajka roztrzepać z 1 łyżeczką soli i 1/4 szklanki wody.

  8. Rybę panierować najpierw w bułce tartej, potem w jajku, następnie znów w bułce tartej.

  9. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  10. Na dno dużej salaterki wlać trochę sosu, następnie ułożyć warstwę usmażonej ryby, potem znów sos. Warstwy ryby przekładać sosem aż do końca ryby lub sosu ;) Tak poważnie to powinno być idealnie na styk, ale jeśli przyrządzacie ją po raz pierwszy, lepiej monitorować sytuację przez cały czas.

  11. Rybę odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, to znaczy po upływie doby ryba wystarczająco wchłonie sos pomidorowy, ale najsmaczniejsza jest dopiero po jakichś trzech dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 listopada 2019 Akurat dziś rozmawiałam ze znajomą o rybie po grecku :D Twoja zapowiada się pysznie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń