Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w sosie pomidorowym z jarzynami.
Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 56
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 719
Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 56
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 719
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
1/2 szklanki oleju rozgrzać w rondlu i dodać cebulę, smażyć pod przykryciem przez 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą jarzynę dodać do cebuli wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Do jarzyn i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez 10 minut
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikami papierowymi i podzielić na kawałki dowolnej wielkości.
Jajka roztrzepać z 1 łyżeczką soli i 1/4 szklanki wody.
Rybę panierować najpierw w bułce tartej, potem w jajku, następnie znów w bułce tartej.
Smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na dno dużej salaterki wlać trochę sosu, następnie ułożyć warstwę usmażonej ryby, potem znów sos. Warstwy ryby przekładać sosem aż do końca ryby lub sosu ;) Tak poważnie to powinno być idealnie na styk, ale jeśli przyrządzacie ją po raz pierwszy, lepiej monitorować sytuację przez cały czas.
Rybę odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, to znaczy po upływie doby ryba wystarczająco wchłonie sos pomidorowy, ale najsmaczniejsza jest dopiero po jakichś trzech dniach.