Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 4170

Dodano:

Odsłon: 892

Ryba po grecku w nieco innej wersji bo w sosie słodko - kwaśnym. Idealna na Wigilię i na każdą inną okazję.

Składniki

  • 500g filetów rybnych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 400ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

Przygotowanie

  1. Użyłam mrożonych filetów rybnych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Następnie rozmrożone filety przyprawiłam solą i pieprzem, opanierowałam w mące i usmażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyłam ryby na papierowym ręczniku. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Przesmażyłam je razem na oleju i przełożyłam do garnka. Cebulę również obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju. Przełożyłam ją do warzyw do garnka. Do warzyw dodałam sos słodko - kwaśny z warzywami ze słoika, przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Wszystko wymieszałam, ustawiłam garnek na gazie i dusiłam warzywa do miękkości. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem. W półmisku ułożyłam warstwę ryby, warstwę warzyw, znów warstwę ryby i na wierzch resztę warzyw w sosie. Rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki i schłodziłam. Najlepiej chłodzić ją min. 12 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń