Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku z ajvarem:

Ryba po grecku z ajvarem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 459 Ocena: 4256

Dodano:

Odsłon: 12707

Od smaku ajvaru jestem chyba uzależniona i dodaję go do wszystkiego , do czego się da. Tym razem spróbowałam dodać do ryby po grecku i smak okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • 1,5 kg polędwiczek z mintaja
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 3 łyżki koncentratu 30%
  • słoiczek ajvaru (200 ml)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • sok z 1/2 cytryny do skropienia ryby przed smażeniem
  • sok z 1/2 cytryny do usmażonych warzyw
  • 1/2 szklanki bulionu lub rosołu (może być nawet woda)
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej do panierki
  • 3 jajka do panierki
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku z ajvarem:

Przygotowanie

  1. Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny.
    Obtaczać w jajku i mące ziemniaczanej.
    Smażyć na oleju.

    Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Dusić na oleju do miękkości, podlewając bulionem.
    Warzywa nie powinny być zbyt miękkie.
    Na koniec dodać koncentrat , ajwar i sok z pół cytryny.
    Doprawić wg własnego smaku. U mnie jest to czubata łyżka cukru bo lubię smak winno-słodki.
    Układać w półmisku warstwami: ryba-warzywa aż do wyczerpania.
    Ryba i warzywa powinny być gorące. Odstawić na dzień by smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń