Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami

Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 73

Tradycyjna ryba po grecku w nieco innym wydaniu bo z dodatkiem świeżych pomidorów, papryki i patisona.

Składniki

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 patisona
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • kilkanaście niedużych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny i ziołowy po szczypcie
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 900g filetów rybnych np dorsz, morszczuk
  • Sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrałam, opłukałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Z patisona dodatkowo usunęłam gniazda nasienne. W dużym garnku rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam starte warzywa. Smażyłam je kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę umyłam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i resztę również pokroiłam w kostkę. Na patelni na oleju przesmażyłam cebulę i paprykę. Gdy się zeszkliły dodałam je do garnka. Pomidory nacięłam na krzyż na czubku i sparzyłam wrzątkiem. Odcedziłam je i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, zblendowałam na jednolity przecier i dodałam do garnka z warzywami. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam wszystko i dusiłam sos ok. pół godziny, aż warzywa były miękkie.
    Ryby skropiła sokiem z cytryny, posoliłam i posypałam przyprawą do ryb. Obtaczałam je w mące i usmażyłam na oleju. Po usmażeniu wykładałam ryby na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone filety podzieliłam na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę kawałków rybnych, wyłożyłam połowę warzyw, znów ułożyłam kawałki ryby i na to resztę sosu. Naczynie z rybą pozostawiłam na blacie, aż wystygło, a następnie schłodziłam w lodówce. Ryba jest najlepsza po minimum 12 godzinach chłodzenia w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń