Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna ryba po grecku w nieco innym wydaniu bo z dodatkiem świeżych pomidorów, papryki i patisona.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3457
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2791
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 109
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3457
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2791
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 109
Składniki
Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrałam, opłukałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Z patisona dodatkowo usunęłam gniazda nasienne. W dużym garnku rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam starte warzywa. Smażyłam je kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę umyłam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i resztę również pokroiłam w kostkę. Na patelni na oleju przesmażyłam cebulę i paprykę. Gdy się zeszkliły dodałam je do garnka. Pomidory nacięłam na krzyż na czubku i sparzyłam wrzątkiem. Odcedziłam je i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, zblendowałam na jednolity przecier i dodałam do garnka z warzywami. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam wszystko i dusiłam sos ok. pół godziny, aż warzywa były miękkie. Ryby skropiła sokiem z cytryny, posoliłam i posypałam przyprawą do ryb. Obtaczałam je w mące i usmażyłam na oleju. Po usmażeniu wykładałam ryby na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone filety podzieliłam na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę kawałków rybnych, wyłożyłam połowę warzyw, znów ułożyłam kawałki ryby i na to resztę sosu. Naczynie z rybą pozostawiłam na blacie, aż wystygło, a następnie schłodziłam w lodówce. Ryba jest najlepsza po minimum 12 godzinach chłodzenia w lodówce.