Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w galarecie to bardzo popularne danie na wigilijnym stole. Jest podawane z dodatkiem warzyw, najczęściej marchewki czy pietruszki. Z powodzeniem można także dodać inne, ulubione dodatki: kukurydzę, groszek czy suszone pomidory. Potrawa jest aromatyczna, rozpływająca się ustach, a także dietetyczna.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
Składniki
Rybę umyj i wypatrosz. Oczyść ją i usuń skrzela, głowę oraz ogon. Oddziel polędwicę. Głowę i ogon przełóż do garnka. Dodaj wodę i postaw na ogniu. Marchewkę i cebulę obierz. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj warzywa, sól i wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj całość przez 40 minut. Bulion odcedź na sitku. Marchewkę pokrój na plasterki i odłóż na bok. Garnek postaw z powrotem na palniku. Filet z ryby pokrój w kostkę o boku ok. 2-5 cm. Przełóż je do bulionu. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij filet i odłóż na bok.
Jajko ubij w miseczce i dodaj do bulionu. Wymieszaj i zagotuj, a następnie ponownie przecedź przez sitko. Żelatynę namocz w ostudzonej wodzie, a następnie dodaj ją do bulionu. Przygotuj foremki do przygotowania galaretki. Przełóż do nich kawałki ryby i plasterki marchewki. Zalej bulionem do pełna. Galaretki udekoruj siekaną natką pietruszki.
Wstaw foremki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj po całkowitym zastygnięciu. Danie możesz podawać w foremkach, jeśli są dekoracyjne lub po wyjęciu. Udekoruj plasterkami cytryny.