Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Ryba w galarecie przepis
  • Przekąski
  • Przepis na

Ryba w galarecie przepis

06.08.2025 Odsłon: 14815
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ryba w galarecie to swoista tradycja wigilijna: dla wielu osób jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Jej delikatny smak i elegancki wygląd idealnie wpisują się w uroczysty charakter kolacji. Z pewnością zachwyca również smakiem - ten przepis na rybę w galarecie stanie się twoim ulubionym! 

Ryba w galarecie - dlaczego warto ją przygotować na święta? 

Ryba gotowana w bulionie jest znacznie lżejsza niż karp smażony. Dzięki temu danie jest łatwostrawne, co jest szczególnie cenne podczas obfitych świątecznych posiłków. Delikatny smak galarety nie obciąża żołądka. To potrawa także atrakcyjna wizualnie. Pięknie ułożone kawałki ryby, plasterki marchewki i cytryny, zatopione w klarownym płynie, prezentują się bardzo efektownie na stole. Pyszna ryba w galarecie jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy mięśni, regeneracji tkanek i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewiele osób też wie, że bardzo ważnym składnikiem odżywczym dostarczany wraz z galaretą rybną jest kolagen - kluczowy składnik stawów, skóry i ścięgien. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Sprawdzony przepis na rybę w galarecie - jaką rybę wybrać? 

Przepis sugeruje użycie ryby z rodziny jesiotrowatych lub szczupaka. Szczupak w galarecie jest świetnym wyborem, bo mięso ryby jest jędrne i ma mało ości, co ułatwia późniejsze jedzenie dania. Karp jest raczej wyborem zwyczajowym i posiada dość sporo ości, dlatego w tym przypadku ważne jest staranne oczyszczenie ryby. Jeśli szukasz alternatyw dla tradycyjnych dań, z powodzeniem możesz też użyć innych gatunków ryb. Łosoś w galarecie charakteryzować się będzie bardzo intensywnym smakiem, kiedy z kolei dorsz w galarecie będzie bardzo delikatny. Czy można użyć mrożonej ryby? Tak, ale przed rozpoczęciem pracy musi być dobrze rozmrożona i osuszona z nadmiaru wilgoci za pomocą papierowych ręczników. Czas gotowania ryby może być też nieznacznie krótszy. 

Gotowanie ryby - jak zrobić to poprawnie? 

Najważniejsze jest powolne gotowanie ryby na małym ogniu przez ok. 35-50 minut. Ma to na celu wydobycie pełnego smaku, a także żelatyny, która jest niezbędna w procesie zastygania galarety; zapobiega też nadmiernemu tworzeniu szumowin. Rybę należy gotować do momentu, aż mniejsze kawałki delikatnie zaczną się rozpadać. Czas gotowania ryby zależy od jej rodzaju i wielkości samych składników włożonych do garnka. Równie ważne jest przecedzenie bulionu, przez sitko, najlepiej wyłożone gazą, dzięki czemu następuje klarowanie galarety. Pozwala to usunąć resztki warzyw, małe ości, szumowiny i inne zanieczyszczenia. Klarowanie wywaru należy wykonać dwukrotnie, także po dodaniu jajka, dzięki czemu całość będzie niesamowicie przejrzysta. Białko jaja zbiera zanieczyszczenia, które po podgrzaniu ścinają się, tworząc kożuch, który można łatwo usunąć podczas cedzenia. 

Przygotowanie galarety - co zrobić, jeśli nie chce zastygnąć? 

Co zrobić, jeśli bulion warzywny z kawałkami ugotowanego karpia lub innej ryby nie chce zastygnąć? Najczęstszym powodem jest zbyt mała ilość żelatyny w stosunku do wywaru warzywnego, co jest spowodowane jej małą ilością w samej rybie lub użyciem żelatyny w proszku złej jakości. Pamiętaj, aby nie gotować już dania po dodaniu tego składnika – aromatyczną galaretę należy tylko podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli po kilku godzinach w lodówce jest nadal płynna, możesz delikatnie podgrzać płyn, dodać kolejną porcję rozpuszczonej żelatyny i ponownie przelać całość do foremek. 

Jak stworzyć wyjątkową galaretę - przyprawy 

Niezbędne są oczywiście czarny pieprz, sól i liść laurowy, ale możesz dodać też inne, które podkreślą smak ryby. Doskonale pasują ziarna ziela angielskiego, kolendra czy nawet szczypta gałki muszkatołowej. Możesz również dodać inne warzywa, takie jak: 

  • marchew, 
  • por, 
  • groszek zielony, 
  • korzeń pietruszki. 

Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z dodatkami, żeby nie przyćmić delikatnego mięsa ryby. 

Dekoracje do ryby w galarecie 

Najprostsza i najbardziej aromatyczna jest z pewnością sama natka pietruszki i cytryna, co jest klasycznym i eleganckim rozwiązaniem. Możesz również użyć groszku konserwowego, plasterków ugotowanej marchewki czy jajka ugotowanego na twardo. Ważne, aby dekoracje układać na dnie foremki przed wlaniem rybnej galaretki, a następnie na wierzchu. To danie z pewnością urozmaici stół pełny klasycznych sałatek śledziowych na Wigilię. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6148

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 581

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 160

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 270

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15678

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 282

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6148

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 581

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 160

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 270

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15678

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 282

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Ryba w galarecie przepis
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1,2 kg ryby z rodziny jesiotrowatych, szczupaka lub karpia
  • 1 l wody
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 10 g żelatyny 3 łyżki wody
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • plastry cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Rybę umyj i wypatrosz. Oczyść ją i usuń skrzela, głowę oraz ogon. Oddziel polędwicę. Głowę i ogon przełóż do garnka. Dodaj wodę i postaw na ogniu. Marchewkę i cebulę obierz. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj warzywa, sól i wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj całość przez 40 minut. Bulion odcedź na sitku. Marchewkę pokrój na plasterki i odłóż na bok. Garnek postaw z powrotem na palniku. Filet z ryby pokrój w kostkę o boku ok. 2-5 cm. Przełóż je do bulionu. Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij filet i odłóż na bok.

2

Jajko ubij w miseczce i dodaj do bulionu. Wymieszaj i zagotuj, a następnie ponownie przecedź przez sitko. Żelatynę namocz w ostudzonej wodzie, a następnie dodaj ją do bulionu. Przygotuj foremki do przygotowania galaretki. Przełóż do nich kawałki ryby i plasterki marchewki. Zalej bulionem do pełna. Galaretki udekoruj siekaną natką pietruszki.

3

Wstaw foremki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj po całkowitym zastygnięciu. Danie możesz podawać w foremkach, jeśli są dekoracyjne lub po wyjęciu. Udekoruj plasterkami cytryny.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki