Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Karp smażony
  • Dania główne
  • Przepis na

Karp smażony

11.08.2025 Odsłon: 21165
5.0 (30 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Karp smażony to tradycyjne danie kuchni polskiej, które musi znaleźć się na świątecznym stole podczas Wigilii. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego - wrzucić kawałek ryby na patelnię i usmażyć. Jeśli jednak chcesz naprawdę zachwycić i zaskoczyć wszystkich domowników i gości, przeczytaj, jak to zrobić poprawnie, by uzyskać idealne wysmażone mięso, chrupiącą skórkę oraz doskonałe doprawienie. 

Smażony karp, który łączy pokolenia 

Smażony karp to kwintesencja tradycyjnej polskiej Wigilii. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę i klasykę. Zapach ryby unoszący się po mieszkaniu to dla wielu osób aromat domu i świąt, dlatego warto go przygotować, choćby po to, by pokazać dzieciom i wnukom tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Nie można też odmówić temu daniu walorów smakowych - dobrze usmażony karp to połączenie wyjątkowych tekstur i smaków. Całość przyrządzisz też niewiarygodnie szybko - kilka minut i możesz serwować na talerze. Jeśli szukasz dania, które jest lżejsze i mniej kaloryczne, spróbuj też karpia z piekarnika. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Karp wigilijny bez smaku mułu - co zrobić? 

Przygotowanie karpia bez posmaku mułu jest dość proste i wymaga jedynie kilku podstawowych technik. Problem ten można rozwiązać, mocząc rybę w mleku przez kilka godzin przed smażeniem, dodając też plasterki cebuli. Mleko oraz warzywa neutralizują nieprzyjemny zapach i aromat; nie zapomnij tylko dobrze osuszyć mięso papierowymi ręcznikami. Alternatywnie, możesz natrzeć rybę obficie sokiem z cytryny i pozostawić na około godzinę w lodówce. Kawałki karpia nie zapomnij też posypać obficie solą i pieprzem. Możesz też zamarynować je w majeranku, czosnku czy nawet białym winie dla lepszego aromatu! 

Doskonała panierka karpia smażonego 

Kluczem do uzyskania idealnie przylegającej i chrupiącej panierki jest dobrze osuszona ryba. Przed panierowaniem osusz dzwonki karpia - najlepiej sprawdzi się ręcznik papierowy. Po obtoczeniu w mące i bułce tartej delikatnie dociśnij panierkę do każdego kawałka ryby, by lepiej przylegała. Panieruj tuż przed włożeniem na patelnię i zawsze kładź każde dzwonko na rozgrzany tłuszcz. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy czy słonecznikowy - oba mają wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak. Ciekawym rozwiązaniem jest również masło klarowane, które nada przyjemnego aromatu. 

Jak smażyć dzwonka karpia, żeby był idealny? 

Upewnij się, że ryba jest smażona na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura przypali panierkę, pozostawiając karpia surowego w środku, a zbyt niska sprawi, że wchłonie za dużo tłuszczu. Smaż go przez około 5-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości dzwonka. Ryba jest gotowa, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Musisz też pilnować, by nie przeciągnąć mięsa, bo stanie się suche. Chrupiąca skórka jest kolejnym wyznacznikiem idealnie usmażonego karpia. Smaż dzwonki niewielkimi partiami - po 1-2 sztuki na raz. Przepełnienie patelni obniży temperaturę smażenia i może sprawić, że całość nie będzie już tak chrupiąca. 

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu? 

Największym zmartwieniem każdego, kto smaży ryby, jest pryskający wszędzie tłuszcz. By tego uniknąć, po raz kolejny przypominamy o tym, żeby dobrze osuszyć karpia przed smażeniem. Na patelni powinna znajdować się cienka warstwa oleju rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Zbyt dużo tłuszczu o za wysokiej temperaturze sprawi, że będzie on pryskał na wszystkie strony. Dobrym rozwiązaniem jest też zabezpieczenie powierzchni i kuchenki, wykładając je na przykład folią aluminiową. 

Jak podawać płaty karpia smażonego? 

Po usmażeniu odłóż gotowe płaty karpia na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Odpoczynek musi być jednak bardzo krótki, bo chrupiąca skórka zacznie przyklejać się do podłoża. Tak przyrządzone danie wystarczy podać z dodatkiem plasterków cytryny, lekko pokropionego sokiem. Serwuj je na ciepło, z dodatkiem kapusty wigilijnej z grzybami i śliwkami, a ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336699

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22134

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4083

do 15 min 15 min
12
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 423214

do 60 min 60 min
1163
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2922

do 15 min 15 min
23
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 2632

do 60 min 60 min
9
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336699

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22134

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4083

do 15 min 15 min
12
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 423214

do 60 min 60 min
1163
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2922

do 15 min 15 min
23
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 2632

do 60 min 60 min
9
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Karp smażony
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 kg całego karpia,
  • 2 duże cebule,
  • 4 cytryny,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1

Dzień wcześniej obrób karpia - usuń łuski, wypatrosz, podziel na dzwonki. Posyp obficie solą i pieprzem i przenieś do zamykanego pojemnika.

2

Cebule obierz i pokrój w piórka. Ułóż je na karpiu. Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na całą noc.

3

W dniu przygotowania wyciśnij sok z 3 cytryn. Wlej go do pojemnika z rybą i wymieszaj. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki i odłóż na bok.

4

Rybę pozostaw do marynowania na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dzwonki osusz za pomocą papierowych ręczników.

5

Do woreczka foliowego wsyp mąkę i bułkę tartą. Mocno nim potrząśnij, by zawartość się wymieszała. Przesyp mieszankę do głębokiego talerza.

6

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.

7

Każdy z dzwonków panieruj w mieszance bułki i mąki. Kładź na patelnię i smaż na złoto, przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości dzwonków.

8

Karpia smażonego podawaj od razu po przyrządzeniu, udekorowanego plasterkami cytryny. Danie równie dobrze smakuje na zimno.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki