Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp smażony w postaci dzwonków to danie, które często pojawia się na wigilijnym stole. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być z powodzeniem także podawany w dniu następnym. Mało kto wyobraża sobie Wigilię bez karpia, a ryba z tego przepisu jest cudownie aromatyczna, chrupiąca z zewnątrz i rozpływająca się wewnątrz. Marynowanie przez całą noc w piórkach cebuli sprawia, że całość jest niezwykle pyszna i aromatyczna.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 106
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4371
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 106
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4371
Składniki
Dzień wcześniej karpia obrobić – usuń łuski, wypatrosz, podzieli na dzwonki. Posyp obficie solą i pieprzem i przenieś do zamykanego pojemnika.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Ułóż je na karpiu. Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na całą noc.
W dniu przygotowania, wyciśnij sok z 3 cytryn. Wlej go do pojemnika z rybą i wymieszaj. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki i odłóż na bok.
Rybę pozostaw do marynowania na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dzwonki osusz za pomocą papierowych ręczników.
Do woreczka foliowego wsyp mąkę i bułkę tartą. Mocno nim potrząśnij, by zawartość się wymieszała. Przesyp mieszankę do głębokiego talerza.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
Każdy z dzwonków panieruj w mieszance bułki i mąki. Kładź na patelnię i smaż na złoto, przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości dzwonków.
Karpia smażonego podawaj od razu po przyrządzeniu, udekorowanego plasterkami cytryny. Danie równie dobrze smakuje na zimno.