Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp z piekarnika to świetna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale zamiast podawać go skąpanego w tłuszczu, przygotuj go w ten sposób - będzie idealnie miękki i rozpływający się w ustach, a jednocześnie niskokaloryczny. Zachwyci wszystkich domowników i gości, a tobie pozostawi więcej czasu do świątecznych przygotowań.
Pieczenie w piekarniku wymaga użycia znacznie mniej tłuszczu niż przy tradycyjnym karpiu smażonym na patelni. Dzięki temu danie jest lżejsze i znacznie zdrowsze. Nie trzeba się też martwić o pryskający olej i zbyt intensywny dla niektórych zapach, który osiada na wszystkich powierzchniach mieszkania. Unikasz też konieczności ciągłego pilnowania ryby, by ta się nie przypaliła. Po wstępnej obróbce wstawiasz ją do piekarnika i wyciągasz gotową - czas możesz poświęcić na przyszykowanie sałatek świątecznych czy ciast. Warto też wspomnieć, że karp pieczony w piekarniku zachowuje więcej naturalnych soków i aromatu. Z powodzeniem dodaj ulubione warzywa i przyprawy, modyfikując smak dania do indywidualnych potrzeb. Ciekawym wyjściem jest też karp pieczony w całości.
Niezależnie od tego, czy szukasz ryby do smażenia, czy pieczenia, musisz upewnić się, że karp jest świeży. Powinien mieć błyszczącą, wilgotną skórę i czyste, wypukłe oczy. Skrzela muszą być jasnoczerwone, a samo mięso sprężyste - po naciśnięciu powinno wracać do swojego kształtu. Następną ważną cechą jest zapach - mówi się, że karp zawsze pachnie i smakuje mułem. By pozbyć się tego wrażenia, możesz wymoczyć rybę w mleku przez kilka godzin. Pomaga również obfite skropienie sokiem z cytryny.
W naczyniu żaroodpornym możesz umieścić dokładnie takie same kawałki, które miałyby trafić na patelnię - dzwonki czy płaskie filety. Dobrym rozwiązaniem jest też nacinanie mięsa, dzięki czemu przyprawy lepiej wnikną w głąb, a sam proces obróbki cieplnej będzie szybszy i bardziej zrównoważony. Nie zapomnij o przyprawach i obsypaniem solą oraz pieprzem z każdej strony. Najczęściej taka mieszanka wystarczy, ale sprawdzi się też rozmaryn czy tymianek, które charakteryzują się jednak mocniejszym aromatem.
Najważniejszym i pierwszym krokiem jest dokładne osuszenie karpia za pomocą papierowych ręczników. Nadmiar wilgoci sprawi, że ryba będzie się dusić zamiast pieczenia. Po ułożeniu kawałków w naczyniu żaroodpornym skórkę posmaruj tłuszczem lub połóż na niej odrobinę masła, które roztopi się pod wpływem temperatury. Tłuszcz lepiej przewodzi ciepło, a skórka się pięknie przyrumieni. Jeśli nie masz masła, możesz użyć oleju rzepakowego, ale tylko cienką warstwą. Rybę zawsze wstawiaj do dobrze rozgrzanego piekarnika, do temperatury 180 st. Celsjusza, z funkcją termoobiegu lub grzaniem góra-dół. Na ostatnie 5 minut pieczenia włącz grilla lub przyrumienianie, ale pamiętaj nie spuszczać dania z oka!
Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości karpia. Jeśli ryba jest większa, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut. Dobrze jest sprawdzić mięso już 30 minutach – jeśli jest białe i łatwo odchodzi, jest gotowe. Uważaj, by jej nie przeciągać, bo stanie się zbyt sucha. Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz, w trakcie pieczenia, polewaj ją wytworzonym sosem z dna naczynia. Unikniesz rozpadania się ryby, jeśli po upieczeniu pozostawisz ją na 5-10 minut w temperaturze pokojowej, by karp stężał.
Z powodzeniem można urozmaicić ten przepis i klasyczny filet z karpia podać razem z warzywami - cebulą, włoszczyzną, papryką. Wystarczy, że po włożeniu ryby do naczynia żaroodpornego, na bokach porozkładasz ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz również konieczności przygotowywania surówki czy gotowania ziemniaków. Tak przyrządzona ryba będzie rozchwytywana na każdym wigilijnym stole, tuż obok karpia w galarecie z przepisu babci czy ryby po grecku.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101238
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5778
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101238
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5778
Składniki
Filety karpia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze części. Każdy kawałek ryby oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. Płaty karpia skrop sokiem z cytryny.
Kawałki ryby przełóż do brytfanki. Ząbki czosnku obierz i pokój na plasterki, dodaj do karpia. Na koniec na każdym kawałku ryby połóż odrobinę masła.
Karpia piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć pokrywę, żeby ryba się nieco przyrumieniła.