Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast smażyć karpia na patelni, możesz upiec go w piekarniku. Będzie o wiele zdrowszy, lżejszy, a do tego nie zachlapiesz kuchni tłuszczem. Prosty przepis warty polecenia.
Zapiekanka makaronowa z mascarpone i warzywami
Odsłon: 13
Pyszna sałatka śledziowa tzw. śledzie po królewsku, zamiast groszku dodałam o...
Odsłon: 22
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 16
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 54
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 92
Zapiekanka makaronowa z mascarpone i warzywami
Odsłon: 13
Pyszna sałatka śledziowa tzw. śledzie po królewsku, zamiast groszku dodałam o...
Odsłon: 22
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 16
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 54
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 92
Składniki
Filety karpia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze części. Każdy kawałek ryby oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. Płaty karpia skrop sokiem z cytryny.
Kawałki ryby przełóż do brytfanki. Ząbki czosnku obierz i pokój na plasterki, dodaj do karpia. Na koniec na każdym kawałku ryby połóż odrobinę masła.
Karpia piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć pokrywę, żeby ryba się nieco przyrumieniła.