Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Karp z piekarnika
  • Dania główne
  • Przepis na

Karp z piekarnika

11.08.2025 Odsłon: 10597
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Karp z piekarnika to świetna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale zamiast podawać go skąpanego w tłuszczu, przygotuj go w ten sposób - będzie idealnie miękki i rozpływający się w ustach, a jednocześnie niskokaloryczny. Zachwyci wszystkich domowników i gości, a tobie pozostawi więcej czasu do świątecznych przygotowań. 

Karp z piekarnika - dlaczego warto? 

Pieczenie w piekarniku wymaga użycia znacznie mniej tłuszczu niż przy tradycyjnym karpiu smażonym na patelni. Dzięki temu danie jest lżejsze i znacznie zdrowsze. Nie trzeba się też martwić o pryskający olej i zbyt intensywny dla niektórych zapach, który osiada na wszystkich powierzchniach mieszkania. Unikasz też konieczności ciągłego pilnowania ryby, by ta się nie przypaliła. Po wstępnej obróbce wstawiasz ją do piekarnika i wyciągasz gotową - czas możesz poświęcić na przyszykowanie sałatek świątecznych czy ciast. Warto też wspomnieć, że karp pieczony w piekarniku zachowuje więcej naturalnych soków i aromatu. Z powodzeniem dodaj ulubione warzywa i przyprawy, modyfikując smak dania do indywidualnych potrzeb. Ciekawym wyjściem jest też karp pieczony w całości. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak wybrać odpowiednią rybę do pieczenia? 

Niezależnie od tego, czy szukasz ryby do smażenia, czy pieczenia, musisz upewnić się, że karp jest świeży. Powinien mieć błyszczącą, wilgotną skórę i czyste, wypukłe oczy. Skrzela muszą być jasnoczerwone, a samo mięso sprężyste - po naciśnięciu powinno wracać do swojego kształtu. Następną ważną cechą jest zapach - mówi się, że karp zawsze pachnie i smakuje mułem. By pozbyć się tego wrażenia, możesz wymoczyć rybę w mleku przez kilka godzin. Pomaga również obfite skropienie sokiem z cytryny. 

Jak przygotować karpia do pieczenia? 

W naczyniu żaroodpornym możesz umieścić dokładnie takie same kawałki, które miałyby trafić na patelnię - dzwonki czy płaskie filety. Dobrym rozwiązaniem jest też nacinanie mięsa, dzięki czemu przyprawy lepiej wnikną w głąb, a sam proces obróbki cieplnej będzie szybszy i bardziej zrównoważony. Nie zapomnij o przyprawach i obsypaniem solą oraz pieprzem z każdej strony. Najczęściej taka mieszanka wystarczy, ale sprawdzi się też rozmaryn czy tymianek, które charakteryzują się jednak mocniejszym aromatem. 

Sprawdź, jak zrobić chrupiącą skórkę 

Najważniejszym i pierwszym krokiem jest dokładne osuszenie karpia za pomocą papierowych ręczników. Nadmiar wilgoci sprawi, że ryba będzie się dusić zamiast pieczenia. Po ułożeniu kawałków w naczyniu żaroodpornym skórkę posmaruj tłuszczem lub połóż na niej odrobinę masła, które roztopi się pod wpływem temperatury. Tłuszcz lepiej przewodzi ciepło, a skórka się pięknie przyrumieni. Jeśli nie masz masła, możesz użyć oleju rzepakowego, ale tylko cienką warstwą. Rybę zawsze wstawiaj do dobrze rozgrzanego piekarnika, do temperatury 180 st. Celsjusza, z funkcją termoobiegu lub grzaniem góra-dół. Na ostatnie 5 minut pieczenia włącz grilla lub przyrumienianie, ale pamiętaj nie spuszczać dania z oka! 

Co zrobić, by karp był delikatny i się nie rozpadał? 

Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości karpia. Jeśli ryba jest większa, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut. Dobrze jest sprawdzić mięso już 30 minutach – jeśli jest białe i łatwo odchodzi, jest gotowe. Uważaj, by jej nie przeciągać, bo stanie się zbyt sucha. Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz, w trakcie pieczenia, polewaj ją wytworzonym sosem z dna naczynia. Unikniesz rozpadania się ryby, jeśli po upieczeniu pozostawisz ją na 5-10 minut w temperaturze pokojowej, by karp stężał. 

Przepis na karpia pieczonego z warzywami 

Z powodzeniem można urozmaicić ten przepis i klasyczny filet z karpia podać razem z warzywami - cebulą, włoszczyzną, papryką. Wystarczy, że po włożeniu ryby do naczynia żaroodpornego, na bokach porozkładasz ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz również konieczności przygotowywania surówki czy gotowania ziemniaków. Tak przyrządzona ryba będzie rozchwytywana na każdym wigilijnym stole, tuż obok karpia w galarecie z przepisu babci czy ryby po grecku.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101238

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 751

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5778

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 825

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8153

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101238

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 751

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5778

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 825

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8153

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Karp z piekarnika
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2-3 filety z karpia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • cytryna,
  • 80 g masła.
Sposób przygotowania:
1

Filety karpia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze części. Każdy kawałek ryby oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. Płaty karpia skrop sokiem z cytryny.

2

Kawałki ryby przełóż do brytfanki. Ząbki czosnku obierz i pokój na plasterki, dodaj do karpia. Na koniec na każdym kawałku ryby połóż odrobinę masła.

3

Karpia piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć pokrywę, żeby ryba się nieco przyrumieniła.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki