Do góry

Przekąski Przepis na:

Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 553

Dodano:

Odsłon: 164

Dodatek do dania głównego. Przepis pochodzi z 405. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • słoik rydzów (same kapelusze)
  • zalewa: na 1 l przegotowanej wody 1 łyżka soli
  • 2 łyżki kwaśnego mleka lub maślanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i opłukane grzyby (kapelusze powinny być całe) wrzucić do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie odcedzić i przełożyć do słoika.

  2. W ciepłej wodzie (temp. ok. 40 st. C) rozpuścić sól. Zalać grzyby – tak, by wszystkie były zanurzone w solance. Wlać kwaśne mleko. Docisnąć spodeczkiem i kamieniem. Kisić przez 2-3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń