Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie dzieciństwa. Zapewne nie tylko mojego...
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1325
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1325
Składniki
Ryż opłukałem (używam tylko czystego ryżu, żadnych woreczków) i ugotowałem na mleku do miękkości.
Jabłka obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych.
W trakcie obierania od razu kroiłem je na cienkie plasterki. Lubię czuć że jem jabłko dlatego ich nie tarkuję. Pokrojone jabłka podlałem delikatnie wodą i dusiłem z rodzynkami, cukrem i cynamonem aż delikatnie zaczęły się rozpadać.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyłem połowę ryżu, następnie warstwę jabłek i przykryłem ryżem. Wierzch posypałem startym masłem.
Piekłem w 180 stopniach około 30 minut. Podawałem z jogurtem naturalnym.
Przemycamy zdrowie: Do jabłek można dodać kurkumę, otręby, ostropest, siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik itp...