Chrupiące na zewnątrz i pyszne w środku – to sekret idealnych sajgonek. Sajgonki z kurczaka to idealne danie na każdą imprezę lub przekąskę do pracy. Zamiast kurczaka możesz użyć także ryb, krewetek lub przygotować je w wersji warzywnej.
Sajgonki
Składniki
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 podwójna pierś kurczaka (ok400 g)
- 1-2 cebulki dymki
- 50 g makaronu ryżowego
- 1 duża marchewka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml wody
- olej do smażenia
Składniki
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 podwójna pierś kurczaka (ok400 g)
- 1-2 cebulki dymki
- 50 g makaronu ryżowego
- 1 duża marchewka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml wody
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Zalej makaron wrzątkiem i postępuj według przepisu na opakowaniu, następnie wystudź. Pokrój pierś kurczaka w cienkie paski lub ugotuj mięso w wodzie/bulionie i po wystudzeniu poszarp widelcem na kawałki.
Drobno posiekaj kapustę pekińską, cebulki dymki, imbir oraz czosnek. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka (jeśli dodajesz surowe mięso, potrzebujesz podsmażać je dłużej), kapustę oraz marchewkę. Dopraw solą i pieprzem, przesmaż 5 minut. Dodaj słodką paprykę, natkę pietruszki, sos sojowy oraz makaron ryżowy. Przemieszaj całość.
Namocz przez chwilę arkusze papierów ryżowych i wyłóż na ściereczkę. W miseczce rozmieszaj miotełką mąkę pszenna z wodą, aby wyszła gęsta zawiesina. Układaj papier ryżowy na desce, na dolnej części arkusza wykładaj drobiowo-warzywny farsz i zawijaj sajgonki (najpierw boki, a potem całość w rulon). Końcówkę papieru ryżowego posmaruj roztworem mąki z wody za pomocą pędzelka, aby boki dobrze się skleiły.
W głębokim garnku lub woku nalej oleju i porządnie rozgrzej. Na gorącym tłuszczu smaż sajgonki na złoty kolor, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj na ręczniku papierowym.
Podawaj sajgonki z ulubionymi sosami oraz surówką z czerwonej kapusty i marchewki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67



Składniki
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 podwójna pierś kurczaka (ok400 g)
- 1-2 cebulki dymki
- 50 g makaronu ryżowego
- 1 duża marchewka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml wody
- olej do smażenia
Zalej makaron wrzątkiem i postępuj według przepisu na opakowaniu, następnie wystudź. Pokrój pierś kurczaka w cienkie paski lub ugotuj mięso w wodzie/bulionie i po wystudzeniu poszarp widelcem na kawałki.
Drobno posiekaj kapustę pekińską, cebulki dymki, imbir oraz czosnek. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka (jeśli dodajesz surowe mięso, potrzebujesz podsmażać je dłużej), kapustę oraz marchewkę. Dopraw solą i pieprzem, przesmaż 5 minut. Dodaj słodką paprykę, natkę pietruszki, sos sojowy oraz makaron ryżowy. Przemieszaj całość.
Namocz przez chwilę arkusze papierów ryżowych i wyłóż na ściereczkę. W miseczce rozmieszaj miotełką mąkę pszenna z wodą, aby wyszła gęsta zawiesina. Układaj papier ryżowy na desce, na dolnej części arkusza wykładaj drobiowo-warzywny farsz i zawijaj sajgonki (najpierw boki, a potem całość w rulon). Końcówkę papieru ryżowego posmaruj roztworem mąki z wody za pomocą pędzelka, aby boki dobrze się skleiły.
W głębokim garnku lub woku nalej oleju i porządnie rozgrzej. Na gorącym tłuszczu smaż sajgonki na złoty kolor, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj na ręczniku papierowym.
Podawaj sajgonki z ulubionymi sosami oraz surówką z czerwonej kapusty i marchewki.
Pyszotka:)