Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące na zewnątrz i pyszne w środku – to sekret idealnych sajgonek. Sajgonki z kurczaka to idealne danie na każdą imprezę lub przekąskę do pracy. Zamiast kurczaka możesz użyć także ryb, krewetek lub przygotować je w wersji warzywnej.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Zalej makaron wrzątkiem i postępuj według przepisu na opakowaniu, następnie wystudź. Pokrój pierś kurczaka w cienkie paski lub ugotuj mięso w wodzie/bulionie i po wystudzeniu poszarp widelcem na kawałki.
Drobno posiekaj kapustę pekińską, cebulki dymki, imbir oraz czosnek. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka (jeśli dodajesz surowe mięso, potrzebujesz podsmażać je dłużej), kapustę oraz marchewkę. Dopraw solą i pieprzem, przesmaż 5 minut. Dodaj słodką paprykę, natkę pietruszki, sos sojowy oraz makaron ryżowy. Przemieszaj całość.
Namocz przez chwilę arkusze papierów ryżowych i wyłóż na ściereczkę. W miseczce rozmieszaj miotełką mąkę pszenna z wodą, aby wyszła gęsta zawiesina. Układaj papier ryżowy na desce, na dolnej części arkusza wykładaj drobiowo-warzywny farsz i zawijaj sajgonki (najpierw boki, a potem całość w rulon). Końcówkę papieru ryżowego posmaruj roztworem mąki z wody za pomocą pędzelka, aby boki dobrze się skleiły.
W głębokim garnku lub woku nalej oleju i porządnie rozgrzej. Na gorącym tłuszczu smaż sajgonki na złoty kolor, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj na ręczniku papierowym.
Podawaj sajgonki z ulubionymi sosami oraz surówką z czerwonej kapusty i marchewki.