Jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. Możecie zrobić je z ulubionymi farszami - mięsnym czy też krewetkowym. Mięsa nie trzeba wcześniej podsmażać, dzięki temu zaoszczędzicie czas, a sajgonki będą bardziej zwarte w środku :)
Sajgonki
Składniki
- mięso mielone wieprzowo-wołowe 250 g
- grzyby suszone MUN 20 g
- makaron ryżowy noodle 50 g
- Marchewka 1 szt.
- Cebula mała 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Sos sojowy 3 łyżki
- Sos rybny 1 łyżka
- Imbir świeży starty 2 łyżeczki
- olej ryżowy 2 łyżki
- jajko 1 szt.
- olej (do smażenia) 3/4 litra
- Do podania:
- sos sojowy
- sos chili słodki
Składniki
- mięso mielone wieprzowo-wołowe 250 g
- grzyby suszone MUN 20 g
- makaron ryżowy noodle 50 g
- Marchewka 1 szt.
- Cebula mała 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Sos sojowy 3 łyżki
- Sos rybny 1 łyżka
- Imbir świeży starty 2 łyżeczki
- olej ryżowy 2 łyżki
- jajko 1 szt.
- olej (do smażenia) 3/4 litra
- Do podania:
- sos sojowy
- sos chili słodki

Etapy przygotowania
Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- mięso mielone wieprzowo-wołowe 250 g
- grzyby suszone MUN 20 g
- makaron ryżowy noodle 50 g
- Marchewka 1 szt.
- Cebula mała 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Sos sojowy 3 łyżki
- Sos rybny 1 łyżka
- Imbir świeży starty 2 łyżeczki
- olej ryżowy 2 łyżki
- jajko 1 szt.
- olej (do smażenia) 3/4 litra
- Do podania:
- sos sojowy
- sos chili słodki
Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili.