Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieją dwa rodzaje sajgonek – chińskie, które smaży się w głębokim tłuszczu oraz wietnamskie, składające się z wcześniej przygotowanych składników: smażonych krewetek, pieczonego kurczaka, gotowanego makaronu i świeżych warzyw, które zawija się w nawodniony papier ryżowy. Te sajgonki nie wymagają smażenia, co czyni je lekką i zdrową przekąską. Oczywiście, aby osiągnąć pełnię smaku, konieczny jest odpowiedni sos do maczania, dlatego przepis zawiera recepturę na jego przygotowanie. Sajgonki doskonale sprawdzą się jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy jako alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Sekret ich wyjątkowości tkwi w subtelnie aromatyzowanym kurczaku, który za sprawą gotowania w mleku kokosowym nabiera niesamowitej egzotyki i niepowtarzalnego smaku.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 66
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania kurczaka. Do średniego garnka dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i łyżeczkę soli morskiej, po czym wymieszaj. Doprowadź zawartość do wrzenia na średnim ogniu i dodaj umytą i oczyszczoną z błonek pierś kurczaka (w całości). Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez 15-20 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania obróć pierś. Wystudź mięso w marynacie, a gdy będzie zimne, wyjmij na deskę i za pomocą dwóch widelców rozdrobnij kurczaka na wiórki.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy lub ryż według instrukcji na opakowaniu i ostudź. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w cienkie, długie paski („zapałki”). Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paski. Jeśli używasz rukoli, opłucz ją i zostaw do wyschnięcia.
Zacznij zwijać sajgonki. Pracuj po jednym arkuszu na raz – zwilż papier ryżowy, zanurzając go w płytkiej misce z ciepłą wodą na 3-5 sekund lub do momentu, aż będzie miękki. Następnie wyjmij z wody i połóż na dużej desce lub czystym blacie. Pozostaw papier na 1-2 minuty lub do momentu, aż stanie się elastyczny. Następnie rozłóż na nim liście sałaty, po czym na dolnej, środkowej części arkusza ułóż porcję makaronu ryżowego lub ryżu, posiekane marchewki oraz wiórki kurczaka. Całość możesz posypać płatkami papryki. Zawiń dolną część arkusza z nadzieniem do środka (przytrzymaj palami, by farsz nie wypadł), następnie złóż boki do środka i ostrożne, lecz ciasno zwiń każdą sajgonkę (podobnie jak krokiety). Powtórz czynność do wykorzystania składników. Odłóż je na talerz.
Aby wykonać sos, przygotuj tartą marchewkę i odłóż ją. Do miseczki wlej sos rybny lub sos sojowy, ocet, sok z limonki i wodę. Jeśli nie przepadasz za sosem rybnym, sięgnij po sos sojowy. Wybierz jasny, ponieważ ciemny za mocno przytłoczy smak sosu. Do płynnych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczoną z nasion i drobno posiekaną papryczkę chili oraz cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a na koniec dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dołożyć łyżeczkę tajskiego sosu chili.
Sajgonki bez smażenia przetnij ukośnie na pół, przelej sos do miseczki i serwuj przystawkę.