Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Składniki
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, dokładnie osączyć z wody. Po odciśnięciu pokroić makaron na kilkucentymetrowe odcinki. Jeżeli masz suszone grzyby shiitake, namocz je na 10 minut w ciepłej wodzie, następnie odciśnij i posiekaj dość drobno.
Przygotować farsz do sajgonek: rozgrzać na patelni około 1 łyżkę oleju, wsypać posiekaną dymkę, startą marchewkę, a następnie mieloną wieprzowinę. Smażyć , mieszając drewnianą łyżką przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Włożyć makaron ryżowy (starannie odcedzony) i posiekane grzyby. Całość wymieszać i odstawić.
Rozłożyć na desce płat ciasta na sajgonki (pozostałe trzymać pod wilgotną ściereczka, aby nie obsychały), posmarować z wierzchu mąką ziemniaczaną roztartą z zimną wodą, położyć porcję farszu i zwijać w rolki, zakładając brzegi ciasta na farsz. Brzegi ciasta posmarowane mąką ziemniaczaną powinny się sklejać.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć po kilka sajgonek przez około 6-8 minut, kilkakrotnie je obracając podczas smażenia. Olej nie powinien być zbyt gorący, aby farsz w środku mógł się zagrzać. Usmażone sajgonki wykładać na kratkę albo papierowy ręcznik i podawać z przygotowanym wcześniej sosem z czosnkiem i chili i surówka z kapusty. Jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich płatów mrożonego ciasta na sajgonki, można je z powrotem zamrozić w szczelnym opakowaniu. Miłego gotowania!