Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Sambosaki oryginalnie smaży się na głębokim tłuszczu, ale od lat piekę je w piekarniku i są lżejsze. Można użyć każdego ulubionego farszu, są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Kupiłam gotowe mrożone ciasto filo przycięte pod rozmiar sambosaków/ samosy w innych krajach. Farsz: podsmażyłam czosnek na oliwie, wrzuciłam pokrojony szpinak i po paru minutach doprawiłam solą pieprzem i gałką- gotowe! Na paski ciasta ułożyłam farsz i ser i zawinęłam w trójkąty.
Pierożki ułożyłam na posmarowanej blasze, posmarowałam je oliwą i posypałam sezamem. Piekłam 10 minut w nagrzanym mocno piekarniku. Najlepiej smakują z sosami- u mnie jogurtowo- czosnkowym. Smacznego:)