Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Receptura obejmuje wykonanie serka topionego, ulubionego przez dorosłych i dzieci. Jest wykonany bez chemii, jest zdrową i smaczną alternatywą dla lubiących go jeść.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11223
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13446
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5217
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11223
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13446
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5217
Składniki
Ser pokruszyć na płaskiej powierzchni widelcem, posypać równomiernie po całej powierzchni sodą spożywczą (nie mieszać) i zostawić na 3—4 dni w ciepłym miejscu. Przykryć lnianą ściereczką, żeby zgliwiał (rozłożył się na maź o charakterzstycznym zapachu). Ser umieścić w misce na garnku z gotującą się wodą. Doprowadzić do płynnej formy ciągle mieszając. Masło roztopić i dodać stopniowo do sera aby się utworzyła gładka masa bez grudek. Następnie dodać sól, ciągle mieszając. Chcemy aby ser był delikatniejszy można dodać żółtko, które powoli wlewamy do sera i dobrze mieszamy, aby się nie ścięło. Na koniec dodać ulubione dodatki np. koperek, szczypiorek, kminek cały, wymieszać i wlać do miseczek do wystygnięcia. Odstawić do lodówki. Uwagi: Dodatki do sera można dobierać według własnego smaku, np.: koperek, szczypiorek, pietruszka, majeranek, cały kminek, chili itp. W moim przypadku nie dodałem żółtka.