Do góry

Przekąski Przepis na:

Serki wędzone

Przepis dnia 2020-09-05
Serki wędzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 804

Dodano:

Odsłon: 498

Znajdzie się chętny na domowy serek wędzony? Delikatny w smaku, pachnący, pyszny. Serki typu włoskiego najlepsze są z Lidla (próbowałam też już z innych firm ;-)), można je przyprawić tym co się lubi... u mnie były już z papryką, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czarnuszką - wszystkie pyszne :-)

Składniki

  • dowolna ilość serków typu włoskiego (polecam z Lidla)
  • 80-100 g soli niejodowanej na 1 l wody (w zależności czy lubicie mniej lub bardziej słone)
  • ulubione przyprawy (np. papryka, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka itp.)
  • siatka wędzarnicza szer. 5-6 cm
  • sznurek biały wędzarniczy
  • (siatkę i sznurek można pominąć, jeśli posiadacie kratkę w wędzarni)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serki wędzone

Przygotowanie

  1. Z soli i ciepłej wody przygotowujemy solankę 8-10%, czyli 80-100 g soli na 1 litr wody (odpowiednia ilość w zależności od ilości serków) i zostawiamy do wystygnięcia. Serki wyjmujemy z opakowań, układamy w naczyniu i zalewamy zimną solanką. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin, następnie wyjmujemy z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli chcecie, to w tym momencie serki można obtoczyć w przyprawach. Siatkę i sznurek tniemy na kawałki ok. 20 cm (jeśli posiadacie kratkę w wędzarni serki można ułożyć bezpośrednio na niej). Serki wkładamy do siatki i zawijamy sznurek do powieszenia na drążkach. Odstawiamy na kolejne 2-3 godziny do suszenia. Po tym czasie serki wkładamy na 3,5 godziny do wędzarni na 60 stopni, następnie podkręcić temperaturę do 80 stopni i wędzić serki jeszcze 30 minut. Po uwędzeniu serki odwiesić do wystygnięcia i już można delektować się ich smakiem.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 05 września Osobiście robię nieco inaczej. I wędzę w wędzarni balkonowej. Ale brawo za przepis bo takie serki są super :)
Tylko czy z Lidla?
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń