Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis na pastę do chleba to moja ulubiona wersja niezwykle popularnej pasty, nierozerwalnie związanej z kuchnią bawarską. Bawarska pasta powstała sto lat temu jako recykling dojrzałego sera. Niemiecka gospodyni nie chciała wyrzucać resztek bardzo już dojrzałych serów camembert i brie (dziś powiedzielibyśmy, że przekroczyły termin przydatności do spożycia) i aby podać je swoim gościom, połączyła je dla złagodzenia smaku z masłem i przyprawami (papryka i kminek) oraz kilkoma łyżkami jasnego piwa i tak powstała Obazda (albo Obatzter, Obatzda, czy w innych regionach Gerupfter) Dziś nazwa Obazda jest chroniona geograficznie i tylko pasty produkowane w Bawarii, z określonymi składnikami można tak nazwać, więc mój zmodernizowany przepis ma prostą nazwę "serowa pasta do chleba".
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Kilka slów o skladzie mojej pasty i mozliwosciach urozmaicenia jej smaku. W odróznieniu od klasycznej bawarskiej pasty, która sklada sie jedynie z sara typu camembert, moja pasta zawiera 3 rodzaje serów: camembert, ser plesniowy i smietankowy. Ser smietankowy nadaje jej lagodnosci, z tego samego powodu uzywam lagodnych serów plesniowych, a wiec nigdy nie dodaje sera typu gorgonzola lub roquefort. Maslo jest zawsze konieczne, kto nie chce, aby pasta byla zbyt kaloryczna moze zastapic czesc masla wieksza iloscia sera smietankowego. Zasadniczo papryka w proszku jest glówna przyprawa pasty, zarówno slodka papryka jak i ostra, dla wysublimowanych smaków moze to byc nawet wedzona papryka, w mojej pascie przewaza kminek, natomiast dodaje tylko niewielka ilosc papryki. Czesto do pasty dodawana jest drobno krojona cebula, ja uzylam dymki, gdyz cabula uniemozliwia przechowywanie pasty. Kiedys spotkalam sie z pasta zawierajaca drobno pokrojone jablko i byl to równiez niezwykle interesujacy smak. Oryginalan pasta zawiera tez kilka lyzek jasnego piwa (pszennego) lub w innych regionach wina, ja zrezygnowalam z tych dodatków.
Na paste nadaje sie dojrzaly camembert, jego "skórke" mozna usunac lub dodac ja do smaku. Przygotowanie pasty jest bardzo proste: wlozyc wszystkie sery i miekkie maslo do plaskiej miski, rozgniesc je widelcem i wymieszac. Pokrojona dymke podsmazyc na malym ogniu przez 3-4 minuty i lekko posypac cukrem i sola i dodac do masy kremowej. Kminek prazyc na patelni az nasiona beda pachnace.
Mase serowa doprawic prazonym kminkiem i papryka w proszku. Kto chce moze dodac jeszcze soli, ale nalezy pamietac, ze sery sa juz wystarczajaco slone. Wszystko dokladnie wymieszac, ale nie musi to byc drobna papka, mozna spokojnie pozostawic drobne kawalki w pascie.
Do mojej pasty tym razem dodalam prosta salatke z rzodkiewek. Rzodkiew i rzodkiewki zetrzec na cienkie plasterki, dodac kielki (najlepiej czerwonej rzodkwi i rzodkiewek) i wymieszac.
Nastepnie dodac roszponke i wszystko wymieszac. Zagotowac sok pomaranczowy i zredukowac do 3-4 łyżek, wymieszac schlodzony sok z oliwa z oliwek, olejem orzechowym i rzepakowym. Doprawic dressing sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem. Podsmazyc kromki wiejskiego chleba na patelni bez tluszczu ze zmiazdzonym zabkiem czosnku.
Kromki chleba obficie posmarowane pasta i ulozyc na niej salatke. Posypac odrobina mielonego pieprzu na wierzchu.
Pasta smakuje tez z samym chlebem lub z preclami, nadaje sie równiez jako dip i czesto jest podawana z zimnym piwem.