Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź marynowany z imbirem i żurawiną

Śledź marynowany z imbirem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 340

Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zachęcam do spróbowania - warto, śledzie są po prostu pyszne.

Składniki

  • filety śledziowe solone 500 g
  • cebula biała 3 szt
  • żurawina suszona 100 g
  • imbir świerzy korzeń ok 5 cm
  • olej 100 ml
  • ocet 10% 4 łyżki
  • przyprawa w płynie do zup 2 łyżki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • cukier 2 łyżki
  • liść laurowy 2 szt
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Jeśli ktoś lubi smak prawdziwego solonego śledzia, wystarczy je jedynie przepłukać. Następnie kroimy go w 2 cm paski.
    Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.

  2. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, imbir oraz cukier. Smażymy aż cebula się zeszkli i zmięknie.
    Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: żurawinę, liść laurowy, ziele, przyprawę w płynie.
    Smażymy jeszcze przez chwilę na małym ogniu i studzimy.


  3. Do tak przygotowanych składników, po przestudzeniu, dodajemy ocet następnie łączymy ze śledziem.
    Śledzie przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń