Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź romualde

Śledź romualde

Autor:

Przepisów i artykułów: 2123 Ocena: 47377

Dodano:

Odsłon: 10168

Przepis odgrzebany ze starych zapisków...smak powala na kolana. Śledź w tym wydaniu jest boski. Pozostaliśmy przy "zeszytowej" nazwie, choć pewnie błąd się wkradł...ale jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.

Składniki

  • 900 g filetów śledziowych
  • 200 g majonezu
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 cebule
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczymy w mleku przez 30-40 min, po czym płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 3-4 cm kawałki.
    Cebule siekamy, łączymy z jajkami pokrojonymi w kostkę, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę. Do sosu dodajemy śledzie, dokładni mieszamy, do smaku doprawiamy cukrem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki przeszły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 grudnia 2016 A w starych zapiskach (na zdjęciu) czytam "romualde", co wygląda raczej na imię żeńskie... Nota bene "remoulade" jest sosem majonezowym (ewent. joghurtowym), często z ziołami, ogórkami, gorczycą i kaparami...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 06 stycznia 2016 Mysle Szybki Grzesiu, ze to moze chodzic o REMOULADE, sos, w ktorym jest przygotowany ten sledzik i z przepisu Twojego tez tak to by wynikalo. Przepis super. Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 stycznia 2016 Mnie na pewno nie trzeba przekonywać,wiem że jest pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 06 stycznia 2016 Tak podany śledź przekonać może nawet tych, którzy za nim nie przepadali, a nawet nigdy nie jedli. Warto spróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń