Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledziki nie tylko na Święta
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1211
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 396
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1284
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1211
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 396
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1284
Składniki
Śledzie przepłukać dobrze zimną wodą. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano mleko wylać. Jeszcze raz przepłukać ryby i pokroić na bardzo małe cząstki.
Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka, surową marchewkę kroimy w plasterki, ogórek w drobną kostkę, pieczarki na mniejsze cząstki.
Ocet zagotowujemy z wodą, dodajemy ziele angielskie, sól (jeżeli jest taka potrzeba), pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego octu dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy.
Do glinianego garnka warstwami przekładamy: na dół śledzie, cebulkę, pieczarki, ogórki i marchewkę. Przekładamy aż do wyczerpania składników. Następnie zalewamy octem z oliwą. Odstawiamy co najmniej na 4-5 dni w chłodne miejsce.