Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź w zalewie octowej

Śledź w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 204

Śledziki nie tylko na Święta

Składniki

  • 4 opakowania śledzi
  • 1 l mleka
  • 2 marchewki
  • 4 małe słoiczki pieczarek
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 małe cebule
  • ocet, oliwa
  • liść laurowy
  • sół, pieprz
  • Ziele angielskie
  • gliniany garnek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śledź w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Śledzie przepłukać dobrze zimną wodą. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano mleko wylać. Jeszcze raz przepłukać ryby i pokroić na bardzo małe cząstki.

  2. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka, surową marchewkę kroimy w plasterki, ogórek w drobną kostkę, pieczarki na mniejsze cząstki.

  3. Ocet zagotowujemy z wodą, dodajemy ziele angielskie, sól (jeżeli jest taka potrzeba), pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego octu dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy.

  4. Do glinianego garnka warstwami przekładamy: na dół śledzie, cebulkę, pieczarki, ogórki i marchewkę. Przekładamy aż do wyczerpania składników. Następnie zalewamy octem z oliwą. Odstawiamy co najmniej na 4-5 dni w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń