Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego śledzia bałtyckiego.
Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami
Składniki
- 300 g odsolonego śledzia
- 100 ml białego octu winnego
- kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- oliwa z oliwek ok 100 ml
- kilka czarnych oliwek
- suszona bazylia i oregano do smaku
- cebulka
Składniki
- 300 g odsolonego śledzia
- 100 ml białego octu winnego
- kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- oliwa z oliwek ok 100 ml
- kilka czarnych oliwek
- suszona bazylia i oregano do smaku
- cebulka

Etapy przygotowania
Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałki i skrop winnym octem. Suszone pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wlej oliwę i wymieszaj nastepnie dodaj śledzieą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)


Składniki
- 300 g odsolonego śledzia
- 100 ml białego octu winnego
- kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- oliwa z oliwek ok 100 ml
- kilka czarnych oliwek
- suszona bazylia i oregano do smaku
- cebulka
Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałki i skrop winnym octem. Suszone pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wlej oliwę i wymieszaj nastepnie dodaj śledzieą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.