Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dania z charakterem – nutą pikanterii i odważnym połączeniem składników – w te święta przygotuj diabelsko smaczne śledzie a'la Boruta.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15498
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4651
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2795
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5053
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15498
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4651
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2795
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5053
Składniki
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie, by osiągnęły pożądany smak (stały się mniej słone). Osusz i podziel na kawałki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielkie kawałki. Ogórki pokrój na plasterki, a cebulę – w piórka.
Podsmaż cebulę (wraz z obiema sproszkowanymi paprykami) na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj paprykę. Smaż, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
Dodaj do zalewy koncentrat pomidorowy, cukier, resztę oleju i ocet. Wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ułóż na półmisku śledzie wymieszane z pokrojonymi ogórkami. Zalej przestudzoną zalewą. Przykryj. Wstaw na dobę do lodówki.