Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dania z charakterem – nutą pikanterii i odważnym połączeniem składników – w te święta przygotuj diabelsko smaczne śledzie a'la Boruta.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1823
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1823
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 63
Składniki
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie, by osiągnęły pożądany smak (stały się mniej słone). Osusz i podziel na kawałki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielkie kawałki. Ogórki pokrój na plasterki, a cebulę – w piórka.
Podsmaż cebulę (wraz z obiema sproszkowanymi paprykami) na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj paprykę. Smaż, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
Dodaj do zalewy koncentrat pomidorowy, cukier, resztę oleju i ocet. Wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ułóż na półmisku śledzie wymieszane z pokrojonymi ogórkami. Zalej przestudzoną zalewą. Przykryj. Wstaw na dobę do lodówki.