Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dania z charakterem – nutą pikanterii i odważnym połączeniem składników – w te święta przygotuj diabelsko smaczne śledzie a'la Boruta.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Składniki
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie, by osiągnęły pożądany smak (stały się mniej słone). Osusz i podziel na kawałki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielkie kawałki. Ogórki pokrój na plasterki, a cebulę – w piórka.
Podsmaż cebulę (wraz z obiema sproszkowanymi paprykami) na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj paprykę. Smaż, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
Dodaj do zalewy koncentrat pomidorowy, cukier, resztę oleju i ocet. Wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ułóż na półmisku śledzie wymieszane z pokrojonymi ogórkami. Zalej przestudzoną zalewą. Przykryj. Wstaw na dobę do lodówki.