Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie na słodko

Śledzie na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16748

Dodano:

Odsłon: 6213

Troszkę inna wersja śledzi po sułtańsku

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże białe cebule
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki rodzynek
  • 4 suszone daktyle
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń