Święta Bożego Narodzenia pachną przyprawami korzennymi. W tym roku wypróbuj przepis na śledzie piernikowe i zaskocz swoich gości niebanalnym połączeniem! Gwarantujemy, że ten przepis pozostanie z Tobą na lata.
Śledzie piernikowe
Składniki
- 4 solone płaty śledziowe
- 4 cebule szalotki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 2 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Składniki
- 4 solone płaty śledziowe
- 4 cebule szalotki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 2 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy

Etapy przygotowania
Śledzie piernikowe przygotuj 3-4 dni przed planowanym jedzeniem potrawy — dzięki temu smak ryba dokładnie przejdzie smakiem przypraw korzennych i będzie pyszna. Solone płaty śledziowe namocz w wodzie. Po około 3 godzinach odsącz je, osusz i pokrój na kawałki o długości około 2 cm, a następnie oprósz pieprzem do smaku. Szalotkę pokrój w bardzo cienkie półtalarki. Wszystkie przyprawy (poza liśćmi laurowymi i anyżem) wymieszaj razem w jednej miseczce.
Przygotuj słoik i ułóż na jego dnie warstwę cebuli, oprósz ją mieszanką przypraw i na to ułóż warstwę śledzi. Na śledzie znów kładziemy cebulę, posypujemy przyprawami i układamy kolejną warstwę śledzi. Powtarzamy to aż do wyczerpania składników, dobrze, jeśli na samej górze znajdzie się warstwa cebuli.
Na wierzch kładziemy liście laurowe i anyż, a następnie zalewamy całość olejem. Podczas wlewania oleju kilkukrotnie przy pomocy długiej wykałaczki odchyl przy ściankach słoika warstwy, by płyn dostał się wszędzie. Słoik zamknij szczelnie nakrętką i wstaw do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 205

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 887
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666461
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 205

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 887
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666461



Składniki
- 4 solone płaty śledziowe
- 4 cebule szalotki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 2 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Śledzie piernikowe przygotuj 3-4 dni przed planowanym jedzeniem potrawy — dzięki temu smak ryba dokładnie przejdzie smakiem przypraw korzennych i będzie pyszna. Solone płaty śledziowe namocz w wodzie. Po około 3 godzinach odsącz je, osusz i pokrój na kawałki o długości około 2 cm, a następnie oprósz pieprzem do smaku. Szalotkę pokrój w bardzo cienkie półtalarki. Wszystkie przyprawy (poza liśćmi laurowymi i anyżem) wymieszaj razem w jednej miseczce.
Przygotuj słoik i ułóż na jego dnie warstwę cebuli, oprósz ją mieszanką przypraw i na to ułóż warstwę śledzi. Na śledzie znów kładziemy cebulę, posypujemy przyprawami i układamy kolejną warstwę śledzi. Powtarzamy to aż do wyczerpania składników, dobrze, jeśli na samej górze znajdzie się warstwa cebuli.
Na wierzch kładziemy liście laurowe i anyż, a następnie zalewamy całość olejem. Podczas wlewania oleju kilkukrotnie przy pomocy długiej wykałaczki odchyl przy ściankach słoika warstwy, by płyn dostał się wszędzie. Słoik zamknij szczelnie nakrętką i wstaw do lodówki.
Pyszotka:)
Śledziki kuszą smakiem i wyglądem.;)