Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, grzyby, ogórki kiszone. Pycha.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1291
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14867
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 875
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1291
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14867
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 875
Składniki
Śledzie wymoczyć w mleku ok. 2 godz. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na mniejsze kawałki ok. 2 cm. Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania zachować. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Wędzone szprotki rozetrzeć z oliwką i dodać na patelnię. Mieszać i dusić na wolnym ogniu. Dodać pokrojone grzyby i wodę. Następnie koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól. Mieszać i dusić kilka minut. Wystudzić. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Na dno słoika wyłożyć 3 łyżki sosu z patelni i 2 łyżki ogórków kiszonych. Teraz warstwa śledzi i kolejne warstwy sosu, ogórków, śledzi. Układać tak do wyczerpania składników. Słoik zamknąć. Wstawić do lodówki żeby smaki się połączyły. Przed podaniem udekorować np. żurawiną i natką pietruszki. Smacznego.