Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po myśliwsku, czyli z grzybami leśnymi, w gęstym sosie pachnącym jałowcem, to wykwintny przysmak na świąteczny stół. Oczywiście w grudniu trudno o świeże podgrzybki czy prawdziwki, więc zdobądź je w sezonie grzybowym i włóż do zamrażarki. Śledzie nie wyjdą równie pyszne, gdy użyjesz suszonych grzybów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 872
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2743
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3212
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 872
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2743
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3212
Składniki
Namocz śledzie w ziemnej wodzie. Mocz przez około 2 godziny – do uzyskania pożądanego smaku. Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą. Gdy śledzie będą już odpowiednio słone, osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój na niewielkie kawałki.
Rozmroź grzyby (chyba, że korzystasz ze świeżych) i osusz. Pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Obierz ząbki czosnku i pokrój na cienkie plasterki.
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim grzyby. Gdy się zarumienią, dodaj cebulę, a gdy zeszkli się cebula, dołóż na patelnię czosnek, koncentrat pomidorowy rozmaryn, rozgniecione owoce jałowca, listki laurowe i ziele angielskie. Wlej ocet jabłkowy wymieszany z wodą. Duś składniki na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec dopraw kminkiem, cukrem, solą i pieprzem. Odstawi do wystudzenia.
Kiedy zawartość patelni ostygnie, w wyparzonych słoikach ułóż na przemian warstwami śledzie i sos. Wstaw na 2 dni do lodówki. Po tym czasie śledzie po myśliwsku uzyskają odpowiedni smak.