Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 11647

Dodano:

Odsłon: 2033

Słodko-słone śledzie proste w wykonaniu a smakują wybornie.

Składniki

  • filety śledziowe 400 -450 g
  • 2-3 cebule
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
  • 3 szklanki wody
  • śliwki suszone ok. 20 sztuk
  • majeranek 1 łyżeczka
  • goździki 6-7 sztuk
  • gałka muszkatołowa, cynamon
  • sól i pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • ew. natka pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Przygotowanie

  1. Śledzie lekko przepłukać i pokroić w paski.
    Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    Tak przygotowaną przysmażyć na oleju do momentu jak stanie się szklista.
    Miękką cebulę doprawić majerankiem, dodać koncentrat krótko przesmażyć i podlać wodą.
    Dodać goździki i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu.
    Pod koniec gotowania dodać połówki śliwek.
    Doprawić cynamonem, pieprzem i solą.
    Sos zdejmujemy z ognia i po lekkim przestudzeniu łączymy z paskami śledziowymi.
    Całkowicie przestudzone przekładamy na talerz lub do słoika przykrywamy i przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń