Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry zrobione w oleju, zalane zalewą octową z cebulką i przyprawami. Idealne są podane z warzywną sałatką.
Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebule i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do 2 litrowego słoja, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki. Śledzie możemy podać z sałatką warzywną.
Smacznego !!!
Przepis dnia
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 459
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1900
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 150
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 459
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1900
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 150
Składniki
Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebule i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do 2 litrowego słoja, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki. Śledzie możemy podać z sałatką warzywną. Smacznego !!!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Ciasto pierogowe z blachy według Ewy Wachowicz
Przekąski
Krążki cukinii w serowej panierce
Przekąski
Szparagi w boczku
Przekąski
Szybki tost
Ciasto pierogowe z blachy według Ewy Wachowicz
Ciekawy sposób na wykorzystanie ciasta, które zostało po lepieniu pierogów....
Odsłon: 61
Krążki cukinii w serowej panierce
Panierowane krążki cukinii wzbogaciłam dodaniem plasterka sera żółtego pod zw...
Odsłon: 60