Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Składniki
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, potem 2 razy zmienić wodę W czasie gdy śledzie moczą się, kroimy czosnek i cebulę. Na patelnię wlewamy sporo oleju i szklimy cebulę z czosnkiem.
Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do cebuli.
Zeszkloną cebulę przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Wymoczone śledzie ( czas podczas którego przygotowujemy cebulę powinien wystarczyć na moczenie) wykładamy na ręczniki i osuszamy. Kroimy śledzie na kawałki i wkładamy do miski z cebulą i olejem. Jeśli uważamy, że jest za mało oleju, to troszkę dolewamy.
Mieszamy śledzie z cebulą i olejem i przekładamy ciasno do słoika. Smacznego!!!