Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w oleju.

Śledzie w oleju.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 738

Dodano:

Odsłon: 11410

Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

Składniki

  • 6 średnich filetów matjasów ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
  • 3 duże cebule 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy sok z 1/2 cytryny
  • ziele angielskie, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, potem 2 razy zmienić wodę
    W czasie gdy śledzie moczą się, kroimy czosnek i cebulę.
    Na patelnię wlewamy sporo oleju i szklimy cebulę z czosnkiem.

  2. Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do cebuli.


  3. Zeszkloną cebulę przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
    Wymoczone śledzie ( czas podczas którego przygotowujemy cebulę powinien wystarczyć na moczenie) wykładamy na ręczniki i osuszamy.
    Kroimy śledzie na kawałki i wkładamy do miski z cebulą i olejem. Jeśli uważamy, że jest za mało oleju, to troszkę dolewamy.

  4. Mieszamy śledzie z cebulą i olejem i przekładamy ciasno do słoika.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń