Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5714
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7174
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5714
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7174
Składniki
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, potem 2 razy zmienić wodę W czasie gdy śledzie moczą się, kroimy czosnek i cebulę. Na patelnię wlewamy sporo oleju i szklimy cebulę z czosnkiem.
Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do cebuli.
Zeszkloną cebulę przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Wymoczone śledzie ( czas podczas którego przygotowujemy cebulę powinien wystarczyć na moczenie) wykładamy na ręczniki i osuszamy. Kroimy śledzie na kawałki i wkładamy do miski z cebulą i olejem. Jeśli uważamy, że jest za mało oleju, to troszkę dolewamy.
Mieszamy śledzie z cebulą i olejem i przekładamy ciasno do słoika. Smacznego!!!