Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na śledzie z przepiśnika mojej babci. Niezwykle proste do zrobienia. W moim domu królują podczas świąt Bożego Narodzenia, na Sylwestra, ale także podczas postu. Kluczem do sukcesu jest wybór dobrej jakości filetów śledziowych. Najlepiej smakują po dwóch dniach odstania w lodówce.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 988
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3961
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19057
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 988
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3961
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19057
Składniki
Podstawą udanych śledzi w oleju jest wybór dobrej jakości filetów. Kupując ten produkt w sklepie, popatrzcie na etykietę. Jeśli w składzie nie znajdziecie sztucznych dodatków, np.: glutaminianu monosodowego, możecie spokojnie wrzucić je do koszyka.
Zakupione śledzie odsączamy z zalewy, następnie płuczemy pod bieżącą wodą (wato to zrobić 2-3 razy) i przekładamy do miski. Zalewamy je zimną woda i odstawiamy na około 2 godziny. Warto w tym czasie wymienić około 2-3 razy wodę.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Cebulę w misce z wodą zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy cebulę na sitku.
Filety śledziowe wyciągamy z wody. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do słoików naprzemiennie wkładamy cebulę i kawałki pokrojonych śledzi. Następnie do każdego słoika dorzucamy pieprz w ziarnach i liście laurowe. Całość zalewamy olejem.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po upływie 2-3 dni.