Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w sosie tatarskim to szybka przekąska z filetów śledziowych typu matias. Łączy wyrazisty smak ryby z pokrojonymi ogórkami konserwowymi, pieczarkami marynowanymi i cebulą, a całość zanurzona jest w kremowym sosie na bazie majonezu i jogurtu, tworząc idealną harmonię smaków i tekstur. Będą idealną sałatką śledziową na Wigilię.
Śledzie w sosie tatarskim to doskonała propozycja na świąteczny stół, zarówno wigilijny, jak i wielkanocny, gdzie ryby w różnych postaciach są tradycyjnym elementem menu. Sprawdzą się także jako sycące i smaczne postne śniadanie lub kolacja. Wielką zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania – można je podawać tuż po zrobieniu, choć schłodzone smakują jeszcze lepiej. Warto też pamiętać, że śledzie są bardzo wartościowym składnikiem codziennej diety - dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które wpływają pozytywnie na wzrok, serce i odporność. Dlatego z powodzeniem możesz przyszykować to danie nawet bez okazji!
Śledzie a’la matias w oleju są zazwyczaj łagodniejsze i nie wymagają moczenia przed użyciem. Jeśli jednak używasz bardzo słonych filetów solonych, zdecydowanie musisz je wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez 30 minut do nawet kilka godzin, zmieniając płyn co jakiś czas, aby usunąć nadmiar soli. W przeciwnym razie danie będzie niejadalnie słone - pamiętaj, że warzywa marynowane i majonez także są bogate w sól!
Wszystkie składniki warzywne należy pokroić w równą, drobną kostkę, a śledzia w wąskie paseczki. Równa kostka jest kluczowa w tym przepisie, ponieważ sos ma stanowić jednorodny dodatek do ryby, a nie samodzielną przystawkę. Zwróć szczególną uwagę na cebulę - jeśli lubisz śledzie na ostro, to możesz ją po prostu posiekać i dołożyć do reszty marynowanych produktów. Jeśli jednak chcesz ją zmiękczyć i złagodzić, przelej ją krótko wrzącą wodą i odcedź. Alternatywnie możesz wykorzystać szalotkę, która jest słodsza.
Pieczarki marynowane wnoszą do sosu charakterystyczną kwaskowość i słodycz, która jest kluczowa dla sosu tatarskiego i równoważy smak śledzia. Możesz użyć świeżych pieczarek, ale musisz grzyby podsmażyć i zamarynować octem, cukrem i przyprawami lub dodać do sosu więcej soku z cytryny czy octu dla uzyskania kwaskowego smaku. Podobnie sprawa wygląda za ogórkami konserwowymi, które są bardziej delikatne i charakterystyczne w smaku. Ogórki kiszone są dobrym zamiennikiem, ale mają zazwyczaj bardziej kwaśny i słony smak. W takim wypadku zmniejsz ilość soli w sosie i ewentualnie dodaj trochę więcej cukru, aby zrównoważyć kwasowość. Muszą być też bardzo dobrze odsączone z nadmiaru soku.
Zbyt rzadki sos tatarski najczęściej wynika z użycia rzadkiego jogurtu naturalnego. Jeśli twój produkt jest zbyt "lejący się", użyj gęstszego, ale dobrą alternatywą może być łyżka gęstej śmietany. Jeśli sos jest już zrobiony i nie ma zadowalającej cię konsystencji, dołóż łyżeczkę musztardy lub więcej majonezu, który jest emulgatorem. Upewnij się, że ogórki i pieczarki pokrojone w drobną kostkę są bardzo dobrze odsączone z zalewy. To samo tyczy się filetów śledziowych.
Najlepiej sprawdzą się ziołowe dodatki. Posiekany koperek lub natkę pietruszki dodaj dla świeżości i charakterystycznej nuty orzeźwienia. Ciekawie sprawdzą się również drobno poszatkowane kapary dla dodatkowej kwaskowości i słonego smaku. Chcąc wzbogacić danie o białko i jeszcze większą kremowość, dobrze jest ugotować jajka na twardo i drobno poszatkowane wmieszać do sosu tatarskiego. Notabene jest to tradycyjny składniki tej przystawki, który dodatkowo podkreśla jej wielkanocny charakter.
Śledzie w sosie tatarskim możesz podawać od razu po przygotowaniu, ale niewątpliwie najlepiej smakują kilka godzin później. Dopilnuj, przy przeleżały co najmniej godzinę w lodówce, by wszystkie smaki się połączyły ze sobą i stworzyły jedną całość. Danie z powodzeniem możesz podać nawet na następny dzień, a przechowywane w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-4 dni. Pamiętaj jednak, że każdego kolejnego dnia sos będzie się nieco bardziej rozrzedzał, dlatego przed zaserwowaniem wymieszaj całość ponownie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 850
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22922
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15335
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 850
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22922
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15335
Składniki
Śledzie pokrój na wąskie paseczki. Pieczarki, ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miski.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowym sosem zalej śledzie z warzywami.
Śledzie w sosie tatarskim podawaj tuż po przyrządzeniu z kromką świeżego pieczywa.