Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie na ostro z papryką to strzał w dziesiątkę dla osób, które lubią wyraziste smaki. Połączenie ostrej papryczki chili z delikatnym mięsem śledzia, słodyczą cebuli i świeżością koperku oraz cytryny tworzy niezapomniany bukiet smaków. W okresie świątecznym, kiedy na stołach królują tradycyjne potrawy, takie śledzie mogą być ciekawą odmianą i zaskoczyć wszystkich gości. To świetna alternatywa dla klasycznych śledzi z rodzynkami czy w śmietanie.
Śledzie na ostro doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska na świątecznym przyjęciu, szczególnie dla osób, które uwielbiają pikantne smaki. Są też świetnym dodatkiem do pieczywa czy różnego rodzaju sałatek śledziowych na Wigilię. Możesz je podać jako starter lub element szwedzkiego stołu. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Warto też wspomnieć o walorach zdrowotnych tego dania - jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Śledzie to jedne z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżać poziom złego cholesterolu i wspierając prawidłowe ciśnienie krwi.
Ten przepis zakłada użycie filetów śledzia w oleju, co oznacza, że są one już odpowiednio słone i gotowe do użycia. Nie należy ich płukać ani moczyć, wystarczy je dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wybieraj filety dobrej jakości, najlepiej te jędrne i o przyjemnym, świeżym zapachu. Dzięki temu wyrazisty smak śledzi będzie się świetnie komponował z ostrą papryką. Jeśli nie dysponujesz tym rodzajem produktu, możesz użyć klasycznych matjasów, ale pamiętaj o wymoczeniu ich przez co najmniej kilka godzin w wodzie.
W nasionach papryczek chili znajduje się najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość składnika. Dlatego najlepiej jest je usunąć, gdyż w przeciwnym wypadku przygotowane śledzie mogą być zbyt pikantne. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, możesz:
To sprawdzony przepis, ale z powodzeniem możesz go dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj też, że do śledzi możesz dodać czarne ziarenka pieprzu, które wzmocnią aromat, ale są jednak nieco delikatniejsze niż chili.
Cebula dymka, która została wspomniana w przepisie, ma delikatniejszy smak niż zwykła. Jeśli nie dysponujesz tym składnikiem, możesz użyć białej cebuli, ale pamiętaj, że jest ona ostrzejsza i bardziej dominująca w smaku. W takim przypadku dobrze jest sparzyć posiekane warzywo wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą i dobrze osuszyć przed dodaniem do pokrojonych śledzi. Ciekawie sprawdzi się również czerwona cebula, która jest delikatniejsza i słodsza.
Choć sama pokrojona papryczka chili ma bardzo wyrazisty i pikantny smak, nie może zabraknąć także innych przypraw i ziół, które wzbogacą aromat. Możesz posypać rybę majerankiem; sprawdzą się też ziarenka ziela angielskiego czy ząbki czosnku. Do ostrych śledzi wigilijnych możesz dosypać też łyżeczkę pieprzu cayenne lub czarnego. Tradycyjne śledzie przygotowywane powinny być na co najmniej 24 godziny przed podaniem, by wszystkie smaki się połączyły. Jeśli wolisz bardzo intensywny smak, odczekaj 2-3 dni przed zaserwowaniem. Swoją świeżość zachowają nawet przez 10 dni.
Słoiki są idealne do przechowywania marynowanych śledzi, ponieważ są szczelne i zapobiegają dostawaniu się powietrza, co przedłuża ich świeżość. Możesz użyć z powodzeniem innego szczelnego pojemnika z pokrywką, np. szklanego lub ceramicznego. Ważne, aby śledzie chili były całkowicie zanurzone w zalewie, co zapobiega ich wysychaniu i psuciu się.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Składniki
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w kawałki o długości ok. 2-3 cm. Papryki przekrój na pół i oczyść z nasion. Bardzo drobno ją posiekaj. Cebulę obierz i także drobno posiekaj. W misce wymieszaj rybę, paprykę i cebulę. Koperek bardzo drobno posiekaj.
W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Zalej ryby sosem i przełóż do słoików. Śledzie na ostro przechowuj w lodówce do 10 dni od przygotowania. Im dłużej ryba będzie się marynować, tym będzie ona ostrzejsza w smaku. Podawaj rybę udekorowaną natką pietruszki.