Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie na ostro to przekąska idealna dla osób, które lubią mocniejsze smaki. Świetnie sprawdzi się na świąteczny stół jako zagryzka, starter lub zwyczajny dodatek do kanapek. Zgodnie z indywidualnymi preferencjami można do dania dodać także odrobinę ostrego sosu lub zamieć papryczki chili na papryczki jalapeno. Jeśli jednak nie chcesz aż tak mocnego smaku, użyj zwykłej papryczki. Cebula i koperek, a także sok cytrynowy wspaniale komponują się ze śledziami i marynują je, dzięki czemu śledzie na ostro są bardzo aromatyczne i rozpływają się w ustach.
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 54
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3672
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6775
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 54
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3672
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6775
Składniki
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w kawałki o długości ok. 2-3 cm. Papryki przekrój na pół i oczyść z nasion. Bardzo drobno ją posiekaj. Cebulę obierz i także drobno posiekaj. W misce wymieszaj rybę, paprykę i cebulę. Koperek bardzo drobno posiekaj.
W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Zalej ryby sosem i przełóż do słoików. Śledzie na ostro przechowuj w lodówce do 10 dni od przygotowania. Im dłużej ryba będzie się marynować, tym będzie ona ostrzejsza w smaku. Podawaj rybę udekorowaną natką pietruszki.