Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały przepis na pyszne śledzie z rodzynkami, czyli śledzie po sułtańsku! To świetny propozycja nie tylko od święta, ale również na co dzień. Aby przygotować śledzie z rodzynkami potrzebujesz tylko kilku powszechnie dostępnych składników. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie śledzi po sułtańsku.
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 74
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 74
Składniki
Śledzie w słonej zalewie namocz w zimnej wodzie do tego czasu, aż będą odpowiednio słone. Po tym czasie wyciągnij je z wody, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na większe kawałki. Jeśli masz śledzie z oleju lub z octu osusz je tylko ręcznikiem papierowym (bez namaczania w wodzie) i pokrój na większe kawałki.
Rodzynki przełóż do małej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na bok na około 20 minut.
Cebule obierz, pokrój w piórka i umieść na durszlaku. Zagotuj wodę i przelej cebulę wrzątkiem. Im dłużej ją będziesz polewać, tym będzie stanie się bardziej miękka.
Miękkie rodzynki dokładnie odcedź, aby pozbyć się nadmiaru wody. Podobnie postąp ze sparzoną cebulą. Do jednej większej miski włóż odcedzone rodzynki i sparzoną odcedzoną cebulę.
Około 180 ml oleju roślinnego wlej do garnka. Dodaj do niego ocet spirytusowy. Pamiętaj, aby nie dodawać octu, jeśli wykorzystujesz śledzie z octu.
Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu praz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż zalewa się zagotuje.
Kiedy zalewa zacznie się gotować, dodaj ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj aż do wrzenia.
Wrzącą zalewę przełóż do miski z pozostałymi składnikami (rodzynkami i cebulką). Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Poczekaj kilka minut aż zalewa się ostudzi. Dopiero wtedy zacznij dodawać kawałki śledzia. Dodanego śledzia wymieszaj dokładnie z resztą składników.
Przełóż do lodówki do schłodzenia. Podawaj po około dwóch godzinach.