Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w oleju to klasyk na świątecznym stole. Jeśli chcesz, by miały bardziej wyrazisty smak, przygotuj je w delikatnej oliwie. Świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Może masz w spiżarni pomidory w oliwie? Połączenie ich ze śledziami będzie świetnym pomysłem. Jeśli nie, zaopatrz się po prostu w dobrej jakości suszone pomidory bez zalewy. Podkręć smak klasyka – przygotuj śledzie w oliwie z orzechami.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 924
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12758
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 924
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12758
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Mocz do czasu, aż osiągną odpowiedni smak (będą tak słone, jak lubisz). Co pół godziny wymieniaj wodę w misce na świeżą. Ostatni raz zalej śledzie mlekiem – dzięki temu będą delikatniejsze. Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na około dwucentymetrowe kawałki.
Obierz cebulę i pokrój na półplasterki. Ułóż w sitku i przelej wrzątkiem. Sparzoną, gorącą cebulę wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Wymieszaj cebulę z pokrojonymi na kawałki suszonymi pomidorami. Posiekaj orzechy i krótko podpraż na suchej patelni. Wmieszaj do cebuli z pomidorami.
Ułóż w wyparzonych słoikach warstwowo na przemian śledzie i warzywa z orzechami.
Wymieszaj oliwę (najlepiej z pomidorów) z pieprzem. Wlej do słoików ze śledziami.
Wstaw śledzie do lodówki. Będą gotowe po 2-3 dniach.