Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i koperkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 936

Pyszne filety śledziowe w sosie śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku i słodkiego soczystego jabłka to świetny pomysł na smaczną przekąskę.

Składniki

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych matias
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebulka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie do momentu, aż stracą swój rybny smak i nadmiar soli. Wymieniamy wodę mniej więcej, co godzinę. Odsączamy i kroimy w nieduże romby. Dodajemy starte na tarce jarzynowej (na dużych oczkach) jabłko oraz pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy koperek, chrzan i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, po czym doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2018 Pycha :) Taki min. był na święta i szybko zniknął :D Nie każdy lubi śledzie na ostro, a te smakują każdemu, super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń