Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w śmietanie z rodzynkami:

Śledzie w śmietanie z rodzynkami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3346

Dodano:

Odsłon: 876

Śledzie można łączyć z wieloma innymi składnikami i moim zdaniem ze wszystkim smakują.Nawet z miodem. Dzisiaj proponuję śledzie z cebulką, jabłkiem i rodzynkami.

Składniki

  • 3 duże płaty śledziowe (matiasy)
  • 1 winne jabłko
  • 2 średnie cebule
  • garść rodzynków
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Matiasy moczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać, pokroić drobno i zalać na 10 minut wrzącą wodą.
    Dokładnie osączyć na sicie. Skropić sokiem z cytryny i doprawić odrobiną cukru.
    Rodzynki zalać wrzątkiem na 5 minut.
    Również osączyć na sicie.
    jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Śmietanę przelać do głębokiej miseczki, dodać pokrojone śledzie i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
    Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Przed podaniem ułożyć na półmisku. Udekorować świeżym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń