Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię śledzie, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Ten przepis ma jakieś 30 lat, a ja co roku tradycyjnie przyrządzam tą potrawę na Wigilię. Śledzie są bardzo smaczne, a zalewa majerankowo- pomidorowa nadaje im niecodzienny, pyszny smak.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11883
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8570
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155341
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1161
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11883
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8570
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155341
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1161
Składniki
Filety śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie (czas zależy od słoności fileta, ale także od tego jak mocno słone lubimy. Dla mnie to jest idealny czas - są wyraziste w smaku). W tym czasie przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przekładamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. Puszkę przecieru pomidorowego rozprowadzamy w ½ szklanki wody, a następnie wlewamy do cebuli, dodajemy majeranek i dusimy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wymoczone filety śledziowe kroimy na małe kawałki, układamy warstwę na półmisku, a na wierzch dajemy ostudzoną cebulę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).