Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w zalewie majerankowej

Śledzie w zalewie majerankowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2511

Dodano:

Odsłon: 633

Bardzo lubię śledzie, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Ten przepis ma jakieś 30 lat, a ja co roku tradycyjnie przyrządzam tą potrawę na Wigilię. Śledzie są bardzo smaczne, a zalewa majerankowo- pomidorowa nadaje im niecodzienny, pyszny smak.

Składniki

  • Filet śledziowy solony - 500 g
  • Cebula - 4 średnie
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Majeranek - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz - 1/3 płaskiej łyżeczki
  • Przecier pomidorowy - 100 g
  • Woda - 1/2 szkl.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie w zalewie majerankowej

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie (czas zależy od słoności fileta, ale także od tego jak mocno słone lubimy. Dla mnie to jest idealny czas - są wyraziste w smaku). W tym czasie przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przekładamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. Puszkę przecieru pomidorowego rozprowadzamy w ½ szklanki wody, a następnie wlewamy do cebuli, dodajemy majeranek i dusimy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Wymoczone filety śledziowe kroimy na małe kawałki, układamy warstwę na półmisku, a na wierzch dajemy ostudzoną cebulę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń