Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2428
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 499
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1344
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2428
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 499
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1344
Składniki
Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia. Jak pieczarki i cebula już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.
Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.
Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać. Wszystko ma być zimne. * podałam porcję dla 4 osób