Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4583
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 207
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1454
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4583
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 207
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1454
Składniki
Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia. Jak pieczarki i cebula już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.
Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.
Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać. Wszystko ma być zimne. * podałam porcję dla 4 osób