Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 1750

Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 6 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • sól
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam.

  2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia.

    Jak pieczarki i cebula już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.

  3. Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.

    Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.

  4. Notatki:
    * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu
    * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać. Wszystko ma być zimne.
    * podałam porcję dla 4 osób

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń