Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7608
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 207
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7608
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 207
Składniki
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy (1/4 szklanki wywaru z gotowania grzybów zostawiamy).
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy.
Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy listek laurowy. Wszystkie składniki układamy warstwami aż do wykorzystania – ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby z cebulą i zioła. Całość zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 dni.