Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415505
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2591
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415505
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2591
Składniki
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy (1/4 szklanki wywaru z gotowania grzybów zostawiamy).
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy.
Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy listek laurowy. Wszystkie składniki układamy warstwami aż do wykorzystania – ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby z cebulą i zioła. Całość zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 dni.