Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W świąteczny czas na stole nie może zabraknąć śledzi. A ponieważ można przyrządzić je na dziesiątki sposobów, nie wahaj się poeksperymentować. Jednym z ciekawszych wariantów są śledzie na słodko! Zazwyczaj przygotowuje się je z dodatkiem owoców suszonych. Jeśli masz wątpliwości, czy takie zestawienie jest smaczne, skorzystaj z wypróbowanego przepisu na śledzie z żurawiną i cebulą.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 970
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1883
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 970
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1883
Składniki
Zalej żurawinę wrzątkiem i odstaw na godzinę do namoczenia.
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Mocz do chwili, aż osiągną odpowiedni smak (początkowo będą bardzo słone). Co około pół godziny wymień wodę na świeżą. Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
Przełóż pokrojone filety do czystej miski. Zalej octem jabłkowym i podstaw na kwadrans. Co pewien czas zamieszaj zawartość miski.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Umieść w sitku i przelej wrzątkiem.
Wylej ocet z miski ze śledziami.
Ułóż śledzie w słoiku, przekładając je warstwami cebuli i żurawiny, a także przyprawami (jeśli używasz niewielkich słoików, równomiernie rozdziel pomiędzy nimi przyprawy). Zalej składniki olejem.
Wstaw słoiki ze śledziami do lodówki na 2 dni. Wówczas uzyskują optymalny smak. Przechowuj w lodówce do 7-10 dni.