Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie ciasto drożdżowe, a w środku farsz z kapusty kiszonej. Oto kapuśniaczki. Moje kapuśniaczki zrobiłam w formie ślimaczków. Wystarczy zawinąć ciasto jak roladę, pokroić i gotowe. Taka szybsza wersja. Kapuśniaczki będą pysznym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Smakują na ciepło i na zimno.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25730
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 107
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25730
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 107
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajka. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie wystudzić, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości masła. Dodać do pokrojonej kapusty. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Na każdy placek wyłożyć połowę farszu z kapusty. Następnie zawinąć w roladę i pokroić na małe kawałki 2-2,5 cm.
Gotowe ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20-25 minut.